2024-02-25 2494 浏览
都好耐无同老婆食日本嘢,不过,老婆仍对日本海产有少少戒心,小弟就无特别话唔食,但亦唔会刻意去食,总之取个平衡,唔好走两边极端,故此,最好就喺去居酒屋,选择够多元化嘛。趁今日佢要出去返公司做数,就揾咗食友推介呢间居酒屋小店「祝ご居酒屋」。一出电梯就喺餐厅,整个地方唔大,但环境装修得极之和风,以深木色为主调,昏黄嘅灯光,以及周围都摆放咗跟日本相关嘅物品,颇充满日本风情,好有深夜食堂嘅感觉。相信店主可能喺个模型迷,店内展示咗好多模型,尤其日系嘅超人,相信喺佢嘅珍藏。而晌餐厅一角,更僻作一个榻榻米座位区,好适合5、6个朋友坐埋一齐嚟聚一聚,扮下去咗日本都得。作为一家屋酒屋,食物选择自然十分之多,餐牌以平板显示,有酒肴(即喺伴酒小食)、超多款式串烧或烧物、刺身、炸物、料理、食事、甜品及饮品,不过,因为我哋两个都唔好酒类,所以,酒类饮品就无影出嚟。蟹肉玉子烧 $20仲研究紧餐牌嘅时候,店员就送上前菜,卖相好精致,咪睇佢外表好似平平无奇,其实面头喺淋上鲜甜嘅蟹肉芡汁,而件玉子烧好有回弹力,入口软绵绵,好浓嘅蛋香,有惊喜㖞。味醂鱼干 $52虽然无嗌酒,都叫咗一客味醂鱼干嚟过下口瘾,大大片鸡泡鱼干烧得金
一出电梯就喺餐厅,整个地方唔大,但环境装修得极之和风
,扮下去咗日本都得。
蟹肉玉子烧 $20

蟹肉玉子烧
味醂鱼干 $52

虽然无嗌酒,都叫咗一客味醂鱼干嚟过下口瘾,大大片鸡泡鱼干烧得金黄焦香,睇样就非常吸引,切成一小条一小条,入口柔韧,带点咬口感,加上用咗啲味醂调味,更芳香并带点甜味,好食。
味醂鱼干
烧山药 $38

山药当然食过啦,不过以烧烤做法都应该喺第一次食,生药烧过之后暖暖哋身,咬落非常之爽脆,而山药本身有啲滑潺潺嘅汁液,令到个感觉非常有趣。因为洒咗少少黑椒粉、淮盐调味,立时令到味寡嘅山药变得不一样。
烧山药
烧带子 $68

原粒带子非常有睇头,其实烧过后,粒带子肉都仲喺咁大粒就知本身嘅尺寸有返咁上下。师傅知我哋两个人享用,就已经将带子肉切成两小件,由于带子够厚身,所以,入口非常之弹牙爽口,而且,食落仲有阵阵牛油香味,兼非常之鲜甜,绝对喺新鲜货色。
烧带子
厚烧大根 $68

老婆一向好钟意食萝卜,更不时晌家中自制萝卜糕,所以,专登叫呢个烧大根俾佢试一试。虽然只喺萝卜一件,但烧过之后嘅白萝卜,水份仍然保持,但食落萝卜味似乎更浓,又好清甜,再加上炸蒜、葱粒带出嘅惹味,有种好鲜明对比嘅冲击感。
厚烧大根
厚烧大根
味噌牛什锦 $78

呢个牛什锦真喺超推介,佢喺是晚性价比最高嘅菜式,当中嘅牛杂包含有牛舌、牛肚、牛筋、牛腩,仲附有少少萝卜,几样嘢都好好食,当然牛舌就最啱我,老婆就好钟意食牛筋同牛肚,而个味噌味香浓有层次,令每样食材都好入味。
明太子茶渍饭 $78

临尾都喺要叫啲食事嚟垫吓肚,叫咗一客茶渍饭,一整件烧饭团加上明太子,再附上一壶热茶,整体卖相非常之雅致,倒入热茶,令到个烧饭团食落有啲脆口感之余,又有啲好似食泡饭湿湿哋嘅感觉,咸香嘅明太子令到整体味道添加咗几分咸鲜。
明太子茶渍饭
明太子茶渍饭
特色五目饭 $68

除咗茶渍饭,再追加多呢个五目饭,果然够特色,虽然只喺一般嘅炒饭底,但面头血橙色嘅蛋黄,一睇就知喺「兰王」蛋,所以,蛋黄味极之浓郁,质感较为黏,仲有,初时以为蛋黄之下喺蛋白,错晒,原来喺山药搓成蓉,再将两者跟炒饭混合一起加埋啲饭素,确实非常之好食。
特色五目饭
樱花奶冻(免费)

本来我哋都有打算叫返一客甜品作结,不过未嗌之前,店家就免费请我哋试咗一客奶冻,衬番近期樱花季节,个奶冻就加入咗樱花元素,单喺卖相睇见都已经赏心乐事。而底下奶冻部分做得几挺身,却香滑好重奶香,上层嘅啫喱里面坚有樱花,夹埋起嚟又确喺几好食。
樱花奶冻
嚟居酒屋有样好,样样细细份,就可以试到好多嘢,而且,逐样叫,慢慢食,慢慢叹,加上呢度环境好,有气氛,店员招呼又好又烫贴,令到我哋成晚嘅用餐体验都好称心,加埋临尾送赠嘅一客樱花奶冻,令人更觉窝心
蟹肉玉子烧
烧山药