$4X-$6X 都已經食到高質居酒屋食還要在油尖旺中心地帶 油麻地站 A1 出口 行3分鐘就到!!超方便~(記得想試特色菜的 要先和餐廳🍴予約✨前菜 @$20小酸清爽 真開胃 忍不住想一點再點餐(另一半 也差點想把我的也吃掉 而且吃到一半再吃 解膩~招牌✨鹽板和牛燒 $138果然是招牌!!來這一定要吃這款和牛又香又軟 加上溫溫熱熱和喜馬拉雅山粉紅岩鹽 天然調味自然清新 更提升和牛鮮味❤️✨和牛漢堡 $68OMG好正 在鐵板上的漢堡真有另一種風味!!本身上菜的時候和牛香氣早已衝進來的撲鼻他們家的漢堡非紮實實的路線 每顆漢堡肉富chewy咬口 肉香四溢再加上優質的日本蛋黃🥚和醬汁於蘿蔔之上 減去重油膩感外亦更富日本風味(真想多點一碗飯配 滿足😌特色菜✨章魚卷 $88相信在一般的居酒屋都應該吃不到這fusion菜 簡直是法式居酒屋不仔細看也不會留意到是章魚🐙做的 而且吃進去時也不會很強的海鮮🦞味反而是溫柔的佈滿整個口腔 大家也一定要記得配蘿蔔絲吃完全不是配角 誇張點的說法的話 他們是0.5+0.5=1帶水果酸的蘿葡絲更帶出章魚卷的香和微煙韌微彈感 真的要用"嗒"試清楚每口的口感和味道層次✨牛
$4X-$6X 都已經食到高質居酒屋食
超方便~(記得想試特色菜的 要先和餐廳🍴予約

✨前菜 @$20
小酸清爽 真開胃 忍不住想一點再點餐
(另一半 也差點想把我的也吃掉 而且吃到一半再吃 解膩~

招牌
✨鹽板和牛燒 $138
果然是招牌!!來這一定要吃這款
和牛又香又軟 加上溫溫熱熱和喜馬拉雅山粉紅岩鹽 天然調味
自然清新 更提升和牛鮮味❤️
✨和牛漢堡 $68
OMG好正 在鐵板上的漢堡真有另一種風味!!
本身上菜的時候和牛香氣早已衝進來的撲鼻

牛舌還滿厚的 但完全不會影響口感 仍能保持軟嫩
而微微的炭燒感 更顯牛香氣

雞皮餃子
✨雞皮餃子 $48
才$48就有五件了 而旦是好吃的!!
外皮先微脆帶韌 裡面的料不止肉 也有不少蔬菜 變得清爽 (同時又能享受雞香

免治雞肉卷
✨免治雞肉棒 $58
他們家的免治雞肉棒乾淨路線 中間也加入了青蔥的朋友們
帶嚼口時又不會cover到雞肉本有的味道👅再配上醬汁和蛋黃
果然去每家居酒屋都一定要試方式他們的雞肉棒 就知道廚們和店家的style

梅酒梳打
✨梅酒梳打 $68
個人覺得他們酒的cp值還滿高的
梅香 酒感不強但還是感受到它的存在 梳打的氣度也相當舒服
亦意外地夾 喜歡+1 +1

✨Highball $78
除了價格和份量讓我驚喜以外 味道👅更是令人會心微笑
一般highball 的酒感都是200分打滿 這杯卻可以😌默默的邊吃邊聊天的喝光

牡蠣🦪
✨牡蠣🦪$58
新鮮!!脹卜卜 牡蠣🦪香而不腥
廚們所下的調味料 提鮮 讓客人直接吃到他們選食材的用心

祝ご 居酒屋 IwaiGo Izakaya 出品都相當花心思
每口的平衡都拿捏得洽好 把食物應有的鮮更是level up
追求食物品質的朋友 可以try try
2024-09-25
雞皮餃子
免治雞肉卷
梅酒梳打
牡蠣🦪
位於鬧市中嘅居酒屋,依度主打多款特色菜式,部分亦需要提前預訂✨ 和風設計寫意舒適,更設有榻榻米座位,氣氛滿滿,好啱同朋友傾計聚會👭❀ 前菜 🥢魚乾及核桃鹹甜惹味,好啱做佐酒小食~❀ 自家制和牛漢堡 🐮廚師推介嘅限量菜式✨ 和牛漢堡扒肉味濃郁又帶油脂香,加入蘿蔔蓉及香甜嘅洋蔥平衡膩感😚 可自行將醬油生蛋黃放係漢堡上面食,口感豐富又滋味,仲好啱打卡呢😍❀ 岩鹽板和牛燒 🐮限量菜式~餐廳用上喜馬拉雅山粉紅岩鹽板盛載一片片和牛並作簡單調味,賣相好吸引!牛肉色澤粉嫩,質感柔嫩多汁,外層帶陣陣焦香,配搭岩鹽嘅天然鹹香味道好夾🥰 ❀ 海膽茶漬飯 🍚燒飯團外焦內軟,表面鋪滿鮮甜嘅海膽,份量十足❤️ 倒入茶湯及混合芥末食特別鮮香👅❀ 豚肉蘆筍卷 🐷依度有唔少串燒選擇✨ 豚肉軟腍入味,卷住蘆筍食帶爽脆清新感覺😚❀ 照燒魷魚 🦑原條燒魷魚口感爽彈,蘸滿特製醬汁,食落鹹香又帶微微甜辣味,香口惹味😍❀ 帶子 🥠燒帶子口感鮮嫩彈牙,帶陣陣牛油香氣❀ 櫻花啫喱布甸 🍮需提前電話預訂‼️ 賣相好靚,上層係櫻花啫喱,下層係牛奶布甸,香甜軟滑☺️❀ 特色果汁梳打 🍹蘋果及西柚梳打酸甜清爽,解膩一流

❀ 前菜 🥢
魚乾及核桃鹹甜惹味,好啱做佐酒小食~

❀ 自家制和牛漢堡 🐮

❀ 岩鹽板和牛燒 🐮

❀ 海膽茶漬飯 🍚

❀ 豚肉蘆筍卷 🐷

❀ 照燒魷魚 🦑

❀ 帶子 🥠
燒帶子口感鮮嫩彈牙,帶陣陣牛油香氣

❀ 櫻花啫喱布甸 🍮

❀ 特色果汁梳打 🍹
蘋果及西柚梳打酸甜清爽,解膩一流
2024-09-25 265 浏览
有好多人可能都會認為旺角嘅居酒屋🍶以廉價為主!今次介紹間少貴但對得住價錢,而且特色菜一定要事前予約嘅祝ご 居酒屋。無他嘅,因為好多都係限量菜式,食材供應有限🥰!前菜 $20玉子味道香甜,口感嫩滑,加上鮮香味甜嘅醬汁一齊食,暖笠笠十分好食。自家制和牛漢堡 $68每日限量發售,漢堡扒肉味重油脂味香😍,加上蛋味濃郁嘅日本蛋🍳,真係好味double up🤤。岩鹽板和牛燒 $138同樣限量發售,岩鹽板由喜馬拉雅山粉紅岩鹽板天然調味,經過數千年高溫擠壓,礦物質和海鹽分層結晶成岩鹽🫢。鹹味自然清新,有層次, 不帶走食材鮮味,好適合配搭燒和牛🐃,非常之好食😋。牛肉眼 $78肉眼燒至5️⃣成熟,口感軟嫩多汁,肉味香濃,底層鋪滿生洋蔥絲,辛辣的洋蔥絲🧄配搭油脂豐富的肉眼🥩一齊食,既消膩又增添食味😋。清酒蒸花蛤 $88花蛤原煲上用小蠟燭保持溫度,令食味更佳🥰。花蛤肉身飽滿,新鮮味美,用上湯加入昆布、蔥花及清酒一齊煮,每食一口都散發陣陣酒香味及鮮味😋。照燒魷魚 $78魷魚🦑燒得啱啱好,表面乾身,肉質軟腍嫩滑,秘製燒汁味道香甜微辣,非常配合魷魚香味😋。牛舌 $68厚切牛舌表面焦香🔥,肉質爽滑彈牙,肉味

前菜 $20

自家制和牛漢堡 $68

岩鹽板和牛燒 $138

牛肉眼 $78

清酒蒸花蛤 $88

照燒魷魚 $78

牛舌 $68
厚切牛舌表面焦香🔥,肉質爽滑彈牙,肉味香濃,帶微微油香味😋。

自家制櫻花啫喱布甸 $48(需事前電話預訂)
呢個啫喱布甸🍨非常清新,想食嘅話,記得一定要提前預訂。

惠比壽生啤 $78
屬於Premium級的高質啤酒🍺,採用100%麥芽釀造,所以擁有濃郁香味和口感嘅特點🤤。

富士山柚子汽水 $38
柚子🍊味道香濃又唔太甜,冰涼帶汽,好飲😍。

後記:當日同餐廳老闆傾開偈,言談間發現老闆用心經營,對食物非常執着,可惜覺得香港飲食前景難做,個個都北上消費, 計畫可能年尾結業......我就覺得相當可惜,希望大家都支持咁有特色嘅小店啦。

2024-09-17
❀ 祝ご 居酒屋 #旺角 ❀❗又一間小店面臨結業 呼籲大家去狂食牛舌❗——————————————————港人北上消費,令到香港小店經營困難🥺呢間位於旺角嘅居酒屋經過10月31號便會結業😣店主希望結業前大家多多支持🙏推薦大家狂點厚切牛舌,另外日式牛雜都幾特別!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 雞肝 $38☞ 雞腎 $38☞ 雞心 $38☞ 牛舌 $68必點牛舌!厚切爽彈大滿足😆內裏仲好嫩滑咁。雞內藏串燒就不過不失。.☞ 牡蠣 $58☞ 帶子 $68☞ 比目魚 $68燒製海鮮同樣不俗☺️三款當中比目魚性價比最高,手掌心咁大,入味又滑溜都只係$68。另外生蠔及帶子都賣相出色,非常鮮甜多汁。.☞ 味噌牛什錦 $78日式牛雜細細件,當中有牛筋牛肚牛脷等等。用味噌醃製特別入味,味道較鹹用嚟送飯就一流。當中嘅牛脷就較為軟腍,同燒牛脷係截然不同嘅口感。另外仲有唔少大大嚿蘿蔔,兩個人分享都超飽。.☞ 黑糖燒丸子(兩串) $38甜品仲有呢個小丸子,煙煙韌韌加上紅豆蓉。不過真係比想像中細粒🙈——————————————————✨整體味道: 3.7/5 ✨環境裝修: 3.8/5✨服務態度: 3.7/5✨性價比: 3.7/5✨
❀ 祝ご 居酒屋 #旺角 ❀
❗又一間小店面臨結業 呼籲大家去狂食牛舌❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 雞肝 $38
☞ 雞腎 $38
☞ 雞心 $38
☞ 牛舌 $68
必點牛舌!厚切爽彈大滿足😆內裏仲好嫩滑咁。
雞內藏串燒就不過不失。

☞ 牡蠣 $58
☞ 帶子 $68
☞ 比目魚 $68
燒製海鮮同樣不俗☺️
另外生蠔及帶子都賣相出色,非常鮮甜多汁。

☞ 味噌牛什錦 $78
日式牛雜細細件,當中有牛筋牛肚牛脷等等。
用味噌醃製特別入味,味道較鹹用嚟送飯就一流。
當中嘅牛脷就較為軟腍,同燒牛脷係截然不同嘅口感。
另外仲有唔少大大嚿蘿蔔,兩個人分享都超飽。

☞ 黑糖燒丸子(兩串) $38
甜品仲有呢個小丸子,煙煙韌韌加上紅豆蓉。
不過真係比想像中細粒🙈

——————————————————
✨整體味道: 3.7/5
✨環境裝修: 3.8/5
✨服務態度: 3.7/5
✨性價比: 3.7/5
✨再訪興趣: 3.5/5
💞整體而講
最近真係聽到唔少小店都有經營困難,大家喺10月31號前記住去狂食牛舌🤣
上個月探店了這一間位於旺角區的樓上居酒屋~質素挺不錯的~-🐮鹽板和牛燒 / $138 (推介必點‼️上桌時,每一片和牛係放喺一塊喜馬拉雅鹽板上面,和牛嘅油脂微微沾上鹽板的鹽份一齊食可以更加帶出和牛的油脂香!)-🐮和牛漢堡 / $68(漢堡有超香嘅肉香~超多洋蔥墊底再配上生雞蛋淋面~好吃👍🏻)-🐙章魚卷 / $88 (本店推介嘅名物~很濃的章魚味道挺不錯!)-🧡明太子 / $68-🐷豚肉蘆筍卷 / $58-🦪牡蠣-🍳玉燒日式炒麵 / $68(原本仲以為平平無奇嘅炒麵!係令人驚喜嘅好食!炒麵底超級彈牙!加埋隻太陽蛋👍🏻-🍺Highball / $78-🍹果汁梳打 / $48

上個月探店了這一間位於旺角區的樓上居酒屋~質素挺不錯的~

-🐮鹽板和牛燒 / $138

-🐮和牛漢堡 / $68

-🐙章魚卷 / $88
(本店推介嘅名物~很濃的章魚味道挺不錯!)

-🧡明太子 / $68

豚肉蘆筍卷
牡蠣
玉燒日式炒麵
2024-10-03 135 浏览
Last night, Joyce and I decided to unwind at Iwaigo in Mong Kok, and it was the perfect spot! The cozy Japanese wooden design instantly made us feel at home, and we couldn’t get enough of the unique sake label wall! 🍶✨Here’s what we savored:🍔 Homemade Wagyu BurgerWe started our meal with the incredible homemade wagyu burger topped with a raw egg. Mixing the soft yolk with the juicy wagyu brought a silky texture that was absolutely divine!🔥 Himalayan Salt Wagyu GrillNext up was the Himalayan salt

Here’s what we savored:

🍔 Homemade Wagyu Burger

🔥 Himalayan Salt Wagyu Grill
Next up was the Himalayan salt wagyu, grilled to perfection and still pink in the center. The natural saltiness really elevated the flavor, making every bite a delightful experience.

We also indulged in some delicious skewers and small plates that are definitely worth trying:

Mentaiko
Teriyaki Squid - perfectly cooked with great texture
Sea Urchin Chazuke - super fresh urchin, perfect for ending the meal
Sake Steamed Clams - love the aroma and flavour
Takoyaki
Beef Ribeye

And of course, we enjoyed our meal with Junmai Sake – Kin Suishin. Its fruity aroma and smooth texture made it so easy to drink, we couldn’t resist going for another round! 🍶💕

If you’re looking for a cozy spot with an amazing atmosphere and delicious food, Iwaigo is a must-visit!
2024-09-14 124 浏览
[ #旺角美食 #caloriefoodie旺角 ] • 祝 ご 居 酒 屋 •🐿-旺角樓上懷舊風居酒屋🏮一出𨋢就見到特色清酒貼紙牆 幾有feel~店內有榻榻米座位 適合一大班人坐埋飲酒🍶-🥒 前菜 💰$20一入座就會送上是日前菜當日係醃漬物青瓜 調味清爽 幾開胃-🍔️ ​和牛漢堡 💰$68覺得餐牌應該要加翻個「扒」字🤣係漢堡扒漢堡扒配上洋蔥絲 再混合蛋漿一齊食-🍆 一本茄子💰$68茄子煮得好腍 基本上一夾起就撕開咗旁邊放咗薑蓉 增添風味🥳-🐮️ ​牛肉眼💰$78肉眼部位肉質腍身 呈粉嫩半熟狀態-🦑️ ​照燒魷魚 💰$78原條魷魚配上照燒汁 調味辣辣地 幾惹味😋-🫖 海膽茶漬飯 💰$78呢個價錢嚟講 海膽份量十分之多😳有幾層高倒入茶湯 再加少量山葵 Perfect Match!!-🐮️ ​鹽板和牛燒 💰$138餐廳特色菜 滑嫩和牛放上鹽板上輕輕一沾已經有鹽嘅味道 幾特別👅-🌸 櫻花啫喱布甸 💰$48賣相幾特別 有櫻花喺啫喱入面!而個人就比較鐘意底層奶酪嘅部分 重奶味-🍉 ​祝ご自釀西瓜燒酎 💰$68好似真係好少見用西瓜口味燒酎整體幾有夏日感覺 小清新✨-🍊️ ​柚子酒𝚂𝚘𝚍𝚊 💰$68日式柚子
[ #旺角美食 #caloriefoodie旺角 ]
• 祝 ご 居 酒 屋 •
🐿
旺角樓上懷舊風居酒屋🏮
一出𨋢就見到特色清酒貼紙牆 幾有feel~
店內有榻榻米座位 適合一大班人坐埋飲酒🍶

🦑️ ​照燒魷魚 💰$78

原條魷魚配上照燒汁 調味辣辣地 幾惹味😋
🫖 海膽茶漬飯 💰$78

呢個價錢嚟講 海膽份量十分之多😳有幾層高
倒入茶湯 再加少量山葵 Perfect Match!!
🐮️ ​鹽板和牛燒 💰$138

餐廳特色菜 滑嫩和牛放上鹽板上
輕輕一沾已經有鹽嘅味道 幾特別👅
🌸 櫻花啫喱布甸 💰$48

賣相幾特別 有櫻花喺啫喱入面!
而個人就比較鐘意底層奶酪嘅部分 重奶味
🍉 ​祝ご自釀西瓜燒酎 💰$68

好似真係好少見用西瓜口味燒酎
整體幾有夏日感覺 小清新✨
🍊️ ​柚子酒𝚂𝚘𝚍𝚊 💰$68

日式柚子酒配上梳打水 味道上幾似柚子蜜
酒味唔算太重 係妹酒!
📍旺角彌敦道575號Ladder Dundas 5樓
#caloriefoodie
今次去到旺角樓上嘅居酒屋,雖然地點於旺角但絕對唔係廉價居酒屋,反而係打卡同食物質素都兼備,價錢方面亦都非常合理值得同大家推薦。———————————————🌟鹽板和牛燒 $138呢道菜用上超大塊喜馬拉雅山粉紅岩鹽板嚟燒和牛,睇見已經好吸引。牛肉燒得啱啱好,外層有微微焦香,而入面仲保持住嫩滑多汁嘅質感。岩鹽慢慢溶入牛肉中,帶出天然嘅鹹香,味道層次感好強,食落有種入口即溶嘅感覺,食完真係回味無窮。🌟和牛漢堡 $68呢個和牛漢堡相當出色,用鐵板燒香嘅和牛配上醬油漬蛋黃,入口係濃郁嘅牛味加上蛋黃嘅滑溜,仲有底層嘅洋蔥提鮮,味道層次非常豐富,呢個價錢可以食到咁高質素嘅和牛漢堡,絕對值回票價。🌟燒比目魚 $68燒比目魚係另一個推介,魚肉本身非常鮮嫩,魚皮燒得香脆,連皮帶肉一齊食最過癮。魚肉入口即溶,味道清甜。🌟照燒魷魚 $78照燒魷魚新鮮彈牙,照燒醬汁甜中帶鹹,味道非常平衡,每一口都好惹味。🌟海膽茶漬飯 $78海膽茶漬飯真係超值選擇,唔單止78蚊就有足量嘅海膽,仲係鮮甜冇苦味,倒入茶後連同芥末味道,香氣十足。🌟自家制櫻花啫喱呢款自家制櫻花啫喱真係打卡一流,啫喱入面仲真係有櫻花,食落唔會太甜,帶有淡

———————————————
🌟鹽板和牛燒 $138

🌟和牛漢堡 $68

🌟燒比目魚 $68

🌟照燒魷魚 $78

🌟海膽茶漬飯 $78

🌟自家制櫻花啫喱
呢款自家制櫻花啫喱真係打卡一流,啫喱入面仲真係有櫻花,食落唔會太甜,帶有淡淡嘅櫻花清香,非常特別。

🌟富士山紅葡萄汽水 $38
富士山紅葡萄汽水嘅樽超似飲紅酒,飲落比較甜,但係嗰種甜好自然,真係好似食緊提子咁,非常好飲。

🌟赤米Red Rice Ale $58
呢款日本手工啤酒用特選赤米釀製而成,飲落有濃郁嘅麥香,仲帶有少少微甜嘅果香,係一款值得一試嘅手工啤。

🔸整體食評🔸
呢間餐廳整體感覺好舒服,食物質素同價錢都好令人滿意。不過大家記得要事先預約,因為部份菜式限量供應,食材需要提前預訂。
店內日式木系風格,環境舒適輕鬆牆身貼滿清酒招紙且擺放不同清酒作裝飾展示櫃擺放幪面超人和高達等模型充滿日式居酒屋氛圍,適合下班後小酌聊天坐在座位透過玻璃窗望著街景用餐很寫意另外設有日式榻榻米座位✾ 鹽板和牛燒 $138和牛燒得剛剛好,放在喜馬拉雅山粉紅岩鹽板和牛表面微微焦香,肉質柔嫩多汁油脂豐盈,近乎入口即溶口感岩鹽天然鹹味令和牛肉香猶為突出✾ 和牛漢堡 $68漢堡鬆軟富和牛油脂甘香,且肉味濃厚再淋上秘製醬汁,令口感更軟嫩滑溜搭配洋蔥和蒜蓉令層次飽滿且減輕膩感✾ 章魚卷 $88這款是Fusion style,法國菜的居酒屋版用上玻璃杯裝著章魚卷,雅致精巧入口Q彈且內包著章魚,每一口充滿章魚鮮味✾ 帶子 $68帆立貝鮮甜厚肉且帶點牛油香味✾ 免治雞肉棒 $58免治雞肉棒入口軟綿且帶有軟骨增加口感蘸點月見汁令雞肉棒更加香口惹味✾ 汁煮大根 $48大根清甜無渣,吸滿高湯湯汁入口軟腍,每一口都暖呼呼✾ 靜岡綠茶可樂 $38✾ 赤米(手工啤酒) $58來到居酒屋當然要小酌飲酒,但朋友不飲酒亦有日式汽水選擇赤米手工啤酒以特選紅麴米和大吟釀酵母釀造,帶淡淡麥香很容易入口
店內日式木系風格,環境舒適輕鬆
牆身貼滿清酒招紙且擺放不同清酒作裝飾
展示櫃擺放幪面超人和高達等模型
充滿日式居酒屋氛圍,適合下班後小酌聊天
坐在座位透過玻璃窗望著街景用餐很寫意
另外設有日式榻榻米座位

✾ 鹽板和牛燒 $138
和牛燒得剛剛好,放在喜馬拉雅山粉紅岩鹽板
和牛表面微微焦香,肉質柔嫩多汁
油脂豐盈,近乎入口即溶口感
岩鹽天然鹹味令和牛肉香猶為突出

✾ 和牛漢堡 $68
漢堡鬆軟富和牛油脂甘香,且肉味濃厚
再淋上秘製醬汁,令口感更軟嫩滑溜
搭配洋蔥和蒜蓉令層次飽滿且減輕膩感

✾ 章魚卷 $88
這款是Fusion style,法國菜的居酒屋版
用上玻璃杯裝著章魚卷,雅致精巧
入口Q彈且內包著章魚,每一口充滿章魚鮮味

✾ 帶子 $68
帆立貝鮮甜厚肉且帶點牛油香味

✾ 免治雞肉棒 $58
免治雞肉棒入口軟綿且帶有軟骨增加口感
蘸點月見汁令雞肉棒更加香口惹味

✾ 汁煮大根 $48
大根清甜無渣,吸滿高湯湯汁
入口軟腍,每一口都暖呼呼

✾ 靜岡綠茶可樂 $38
✾ 赤米(手工啤酒) $58
來到居酒屋當然要小酌飲酒,但朋友不飲酒亦有日式汽水選擇

2024-05-06 553 浏览
朋友從日本旅行回來以為她已經對日本菜厭倦了,誰知她卻是指定要到居酒屋🤣🤣這家設榻榻米座位。不過我們沒打算要打卡,就坐普通座位算了,讓個位置給其他人🤣 🍴加一服務費:✔ ✿ 前菜 $20/位 <串燒>✿  牛腸 $58 | 牛肋肉 $68 | 雞肉大蔥 $38 | 雞腎 $38 (左至右)這天沒有牛舌串燒,幸好有雞腎,滿足了我們想吃爽脆口感的心願🤣牛肋肉是類似漢堡扒的質感,不韌且夾雜了些軟骨,口感挺豐富,不過個人較喜歡原塊的肉感😛 <海鮮>✿ 播磨牡蠣刺身 $48 | 磯煮鮑魚 $88 | 帶子 $68 大推生蠔😍很鮮味,這個價錢值得多點幾個鮑魚調味較淡,底下的蘿蔔較好吃😂 <熱食>✿ 味噌牛雜錦 $78反而這裡有牛舌🤣大塊厚切之餘,易咬不韌👍牛肚牛肉等口感味道也不錯;不過牛筋較硬 ✿ 芝士年糕 $48逢遇到它都會點,煙韌芝味🤤
朋友從日本旅行回來
以為她已經對日本菜厭倦了,誰知她卻是指定要到居酒屋🤣🤣

🍴加一服務費:✔

✿ 前菜 $20/位
前菜

<串燒>

<海鮮>
大推生蠔😍很鮮味,這個價錢值得多點幾個
播磨牡蠣刺身

鮑魚調味較淡,底下的蘿蔔較好吃😂
磯煮鮑魚

<熱食>
✿ 味噌牛雜錦 $78
味噌牛雜錦

反而這裡有牛舌🤣大塊厚切之餘,易咬不韌👍
牛肚牛肉等口感味道也不錯;不過牛筋較硬
味噌牛雜錦

✿ 芝士年糕 $48
芝士年糕

逢遇到它都會點,煙韌芝味🤤

播磨牡蠣刺身
🐨帶左小妹去旺角嘅日式居酒屋❤️成間設計得好似去左日本居酒屋咁🥺真係好好好靚✨仲有好多唔同嘅清酒😎睇得出用左好多心機去設計👍🏻仲有榻榻米嘅座位💁🏻‍♀️ 好有去左日本嘅感覺🙆🏻‍♀️我地兩份都係特色午市套餐✌🏻一個價錢包哂 沙律 前菜漬物 味噌湯 茶碗蒸 同 飲品可以樣樣都可以食啲 🙆🏻‍♀️個茶碗蒸真係好滑 入面仲有好多料🥰飲品我哋揀咗果汁梳打同熱咖啡主食方面我地揀左半熟卵和牛漢堡 $98半熟卵同蘿蔔蓉撈埋和牛漢堡成個香好多得黎 每啖食落都更香更滑而且和牛漢堡咬落香淋帶爽得黎❤️再加埋酸酸甜甜嘅醬汁成個配埋飯一齊食真係好夾又開胃✨鐵火丼 $98好足料嘅牛油果粒 同 醃製吞拿魚粒面頭再鋪上製成雲一樣嘅蛋白同埋靚靚嘅橙紅色蛋黃全部撈埋一齊食不失醃製吞拿魚嘅香味同鮮味之餘牛油果味清香又夾得黎而且滑感再有埋蛋黃嘅加成成個食落又鮮又滑又香仲幾豐富添嫁🫶🏻 打卡又一流📸📸📸
🐨帶左小妹去旺角嘅日式居酒屋❤️

牛油果味清香又夾得黎
而且滑感再有埋蛋黃嘅加成
成個食落又鮮又滑又香
仲幾豐富添嫁🫶🏻 打卡又一流📸📸📸
早兩日同朋友聚會去左間環境氛圍都好正,幾有feel既樓上日式居酒屋🏮我地食左:👉🏻✨前菜 ✨ $20是日前菜系炒牛舌,牛舌切得夠細粒,細細粒真係好易食😋 ✨鹽板和牛燒✨$138將肥瘦均勻、牛味香濃、接近入口即溶既和牛扒直接放上鹽版上面煎熟,滿滿鹽香,感覺特別好食😋✨一夜干✨ $68肥厚滑嫩又大條✨柚子胡椒手羽先✨ $58雞翼燒到皮脆肉滑,頭啖有些微辛辣感既胡椒味會比較突出,後段再慢慢滲透出陣陣既柚子清香,感覺唔錯👍🏻✨南蠻鮭魚翅✨ $68用左糖醋魚嘅做法整成既三文魚翅,皮層琥珀油亮,入口酸酸甜甜,甜而不膩,頗為開胃🤤✨魚湯烏冬✨ $58呢個魚湯係店家精心熬製而成,奶白鮮甜,魚味好濃,同煙韌彈牙既烏冬味道好夾👍🏻✨雞皮✨ $38雞皮燒到好夠脆,好似食緊超濃雞味嘅薯片咁👍🏻✨燒五花腩✨ $58五花腩肥瘦適中,充滿油香✨蘆筍✨ $38蘆筍質感又嫩又爽又脆,值得encore !✨沙甸魚干✨ $58沙甸魚干簿薄脆脆、濃香又唔腥,送酒-流!🏮祝ご居酒屋📍旺角彌敦道575號Ladder Dundas 5樓港鐵油麻地站 A1 出口,步行約3分鐘

我地食左:👉🏻

✨前菜 ✨ $20

是日前菜系炒牛舌,牛舌切得夠細粒,細細粒真係好易食😋

✨鹽板和牛燒✨$138

✨一夜干✨ $68

肥厚滑嫩又大條

✨柚子胡椒手羽先✨ $58

✨南蠻鮭魚翅✨ $68

✨魚湯烏冬✨ $58

✨雞皮✨ $38

雞皮燒到好夠脆,好似食緊超濃雞味嘅薯片咁👍🏻

✨燒五花腩✨ $58

五花腩肥瘦適中,充滿油香

✨蘆筍✨ $38

蘆筍質感又嫩又爽又脆,值得encore !

✨沙甸魚干✨ $58

沙甸魚干簿薄脆脆、濃香又唔腥,送酒-流!

🏮祝ご居酒屋

📍旺角彌敦道575號Ladder Dundas 5樓

港鐵油麻地站 A1 出口,步行約3分鐘
傳統日式居酒屋設計🇯🇵牆身貼滿不同既酒貼✨環境超適合同朋友屋企人上黎食飯小酌💕呢間居酒屋主打串燒🍢同燒物亦有佐酒小食 刺身 炸物同主食料理另外每日都有🧑🏻‍🍳廚師是日精選𝐌𝐞𝐚𝐮❣️佢地既食物全部都非常高質💯價錢亦唔算好貴~串燒夠火喉得黎𝐃肉唔會乾爭爭咬落依然好𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲😋超欣賞個蒜香牛油粟米🌽!磯煮鮑魚都係必叫🌟非常入味軟腍底下墊左一片清甜既蘿蔔 亦好貼心切開𝟒件方便入口魚湯烏冬🐟個湯底非常鮮甜❣️女女食晒成碗😆花蛤釜飯超有特色✨花蛤鮮味冇沙飯底用左大量🥕同🐚撈埋釜煮~食落超鮮甜❤️女女超鐘意個榻榻米座位!成餐飯有三份二時間都痴左係果度😂又周圍睇𝐃玩具同𝐟𝐢𝐠𝐮𝐫𝐞🧸 (應該係老闆私伙珍藏)呢度位置都好方便 下次要再黎試其他🫶🏻
傳統日式居酒屋設計🇯🇵牆身貼滿不同既酒貼✨
環境超適合同朋友屋企人上黎食飯小酌💕

呢間居酒屋主打串燒🍢同燒物
亦有佐酒小食 刺身 炸物同主食料理
另外每日都有🧑🏻‍🍳廚師是日精選𝐌𝐞𝐚𝐮❣️
佢地既食物全部都非常高質💯
價錢亦唔算好貴~串燒夠火喉得黎𝐃肉唔會乾爭爭
咬落依然好𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲😋超欣賞個蒜香牛油粟米🌽!
磯煮鮑魚都係必叫🌟非常入味軟腍
底下墊左一片清甜既蘿蔔 亦好貼心切開𝟒件方便入口
魚湯烏冬🐟個湯底非常鮮甜❣️女女食晒成碗😆
花蛤釜飯超有特色✨花蛤鮮味冇沙
飯底用左大量🥕同🐚撈埋釜煮~食落超鮮甜❤️

女女超鐘意個榻榻米座位!
成餐飯有三份二時間都痴左係果度😂
又周圍睇𝐃玩具同𝐟𝐢𝐠𝐮𝐫𝐞🧸 (應該係老闆私伙珍藏)
呢度位置都好方便 下次要再黎試其他🫶🏻
2024-04-17 476 浏览
位於旺角的的日式料理餐廳。餐廳小小一間,座位不算多,因此要來用餐的朋友緊記先訂座啊~裝潢以簡約木系為主,一出升降機已見到琳琅滿目的清酒櫃及牆上貼滿的清酒招紙,整體風格柔和舒適。運氣不錯能安排在窗旁入座,眺望人來人往的彌敦道別有風味。✮_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______✮꙳ 刺身盛合 $338꙳ 雞皮餃子 $48꙳ 免治雞肉棒 $58꙳ 牛舌 $58꙳ 雞肉大蔥串 $38  ___⋆ ⋆ ___ ✿ 前菜店員會先送上前菜,是日款式為涼拌茄子,酸酸甜甜,很是開胃。.✿ 刺身盛合不同款式的刺身精美的擺放在圓碟上,包括有有牡丹蝦、帆立貝、魷魚、吞拿魚及油甘魚。每款刺身都新鮮肥美,尤其喜愛厚切大隻的帆立貝,入口爽嫩鮮甜。.✿ 雞皮餃子懶理健康與否,其實本人真的很喜歡食雞皮的。雞皮餃子一份五件,外皮炸至金黃酥脆,油香十足,內餡軟嫩多汁。.✿ 串燒:免治雞肉軟骨棒┆厚切牛舌┆雞肉大蔥串牛舌厚厚一件,肉味濃郁且口感軟嫩;免治雞肉軟骨棒的口味較淡,沾上濃郁的蛋黃後,口感酥脆;雞肉與大蔥相間串起,雞肉大大件且嫩滑,鹹香惹味,搭配大蔥一併吃用,口感層次豐富。
✮_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______✮
刺身盛合 $338
꙳ 雞皮餃子 $48
꙳ 免治雞肉棒 $58
꙳ 牛舌 $58
꙳ 雞肉大蔥串 $38
  ___⋆ ⋆ ___
✿ 前菜
店員會先送上前菜,是日款式為涼拌茄子,酸酸甜甜,很是開胃。
刺身盛合
✿ 雞皮餃子
懶理健康與否,其實本人真的很喜歡食雞皮的。
✿ 串燒:免治雞肉軟骨棒┆厚切牛舌┆雞肉大蔥串
牛舌厚厚一件,肉味濃郁且口感軟嫩;
免治雞肉軟骨棒的口味較淡,沾上濃郁的蛋黃後,口感酥脆;
2024-04-13 86 浏览
🍊 餐廳名稱:祝ご 居酒屋 (旺角)🐝 味道:8/10環境:8.5/10整體分數:8/10💰人均:$300+———————————————————播住日文歌,氛圍感滿滿,仿如置身係日本嘅居酒屋一樣。已經有一段日子無返鄉下,係呢到完全係可以舒緩我嘅Homesick。前菜💰20梅子凍牛舌,酸酸鹹鹹都幾好味。串物💰58~68分別叫左豚肉蘆筍卷,牛腸,牛助肉&柚子胡椒手羽先。牛腸真係好少見,平時韓式燒烤會見得多,日式料理就比較少。豚肉蘆筍卷好好味,蘆筍分量比得好足,包住豚肉食剛剛好。雞皮餃子💰48雞皮+餃子呢個組合唔會有得輸!花蛤釜飯 💰128花蛤除左表面個啲之外,成個飯內裏都充滿住。味道上偏淡,應該係為咗保留花蛤嘅鮮味。鹽板和牛燒💰138顏值滿滿,和牛燒得好,鹽板可以keep住個牛嘅溫度添!
🍊 餐廳名稱:祝ご 居酒屋 (旺角)🐝

味道:8/10
環境:8.5/10
整體分數:8/10

💰人均:$300+
———————————————————

前菜💰20
梅子凍牛舌,酸酸鹹鹹都幾好味。

串物💰58~68

雞皮餃子💰48
雞皮+餃子呢個組合唔會有得輸!

花蛤釜飯 💰128

鹽板和牛燒💰138
顏值滿滿,和牛燒得好,鹽板可以keep住個牛嘅溫度添!