2022-04-09
话说响上上礼拜,当时政府仲未宣布暂缓全民检测时,星期日行过太古城嘅我,好似身处喺个死城度,好多大型连锁食店都陆续停业,于是就行到去鲗鱼涌,喺网上揾到呢间欧陆风cafe,估唔到佢又有开wor。(P.S.今日条街已经回复正常,好多地区嘅人流都多返,没事儿!) Grotto前身只系个车房,所以见到成条街都好荒芜,路旁排满货车同手推车。但佢门面蓝色嘅拱门,加上盆栽同木櫈,呢个小清新风格都令人不自觉地停留。正如餐厅想客人行入呢个grotto(中文解系石窟),寻觅食物嘅惊喜。 内里装修以为会继续走欧陆风,但灯光却是暖黄温和的,加上岩石/以石砖叠高嘅枱/墙身嘅用料,都有暗中展现出grotto嘅主题。 讲返食物,近期佢同位于将军澳UNY超市嘅牛角窝夫店-Fifty Fifty推出多款croffle。主食有打卡专用嘅toast,西式扒类等。甜品主打多个唔同口味嘅scone,有椰丝班兰(东陵石),焙茶麻糬(火山石)等。 失传法式吐司 lost bread$108 相传french toast最早于罗马帝国时期已经出现,而传到法国之后,平民通常会用过期嘅面包(the bread already "lost"
失传法式吐司 lost bread$108
相传french toast最早于罗马帝国时期已经出现,而传到法国之后,平民通常会用过期嘅面包(the bread already "lost" its purpose),沾入蛋浆再变成个「死而复生」嘅甜品。
餐厅为咗复制呢道「失传」菜,佢将纸咁干嘅厚多士沾入自调蛋浆浸过夜,加入黄糖慢火香煎。份量就非常之大,有三大片,配有深厚嘅红莓果酱同浓郁嘅焦糖酱,水果/杏仁片/糖粉,虽然如此,但就有d少贵。
多士已经被蛋浆浸到如可丽露绵密浆身,食落好似海绵咁轻盈软绵,口感已经唔似普通面包。层皮同表面都金黄香脆,味道则有蛋与牛奶/忌廉等甜蜜清纯,加上黄糖焦香咗嘅香气,令我一啖接一啖,充满惊喜,唔觉得腻。
Scone-火山石(焙茶麻糬味)$34
头先都带过Scone系呢度嘅亮点之一,所以
就叫咗两旧。卖相唔系圆形,而中间有得分开𠮶只,而佢真系好似个畸形怪石,内里馅料又唔系得丁点𠮶D,但总系有D贵。
司康外层微脆,内里密实浆身,偏湿润,唔系好flaky𠮶D。焙茶味睇个样都知系好dark,香浓厚重。中间嘅麻糬有烟靭软糯嘅口感之外,又可以平衡scone嘅味道。
Scone-砂金石(苹果肉桂味)$38
呢只就似返正常afternoon tea见到嘅scone,而外表同火山石同样粗糙。Scone本体就比焙茶味更多牛油香同香气。
内里嘅苹果批饀就预料之内同社交平台封面版有好大出入,苹果甘甜,但其他嘅香料味就唔太出众,普普通通。