2017-12-20
进食当日尚未进入呢排很冻的状态, 当日大概仍有 二十度左右吧,其实深水埔区都算系多"甜品店"聚集之区域, 有传统的, 也有新派的, 知名甜品店老店亦不少,今日同朋友来左呢间"绿林甜品", 因为有其他选择所以都好耐无帮衬过呢间,人总是贪新鲜的嘛, 但到某一日, 又会突然很挂念而"绿林甜品"系属于旧派传统类别, 对于一众传统甜品类, 我是没有怀疑的,今日叫左 : 杨枝甘露(+小丸子), 生磨栗子粒露生磨栗子粒露, 果然不出所料, 绿林呢方面处理得非常出众的,而且呢款系冬季限定, 唔系成日可以食到, 热辣辣, 浓厚栗子味, 赢足几条街至于, 杨枝甘露(+小丸子), 始终唔系佢强项, 很明显, 芒果仍然酸酸的, 芒果汁浓度不足, 亦食唔到太多柚丝而小丸子亦煮得唔够透澈, 有很多粒内里仍然是硬硬的两款甜品, 一胜一负, 我会咁讲, 如果食传统甜品, 佢系羸的, 甚至有机会赢几条街但新派甜品, 我就认为有更多更佳的其他选择了
人总是贪新鲜的嘛, 但到某一日, 又会突然很挂念
今日叫左 : 杨枝甘露(+小丸子), 生磨栗子粒露
而小丸子亦煮得唔够透澈, 有很多粒内里仍然是硬硬的
但新派甜品, 我就认为有更多更佳的其他选择了