2018-05-06 149 浏览
旺角食肆多,但系大部分都系火锅放题,兴趣不大,途经广华街竟然见到呢间新餐厅用左一只蟹做装饰,这做法几吸引视线,亦都联想起日本既蟹道乐,钟意试新野既我地望完餐牌觉得价钱可以就决定试下。餐厅环境真系超级细,只有一大张长枱八个位,如果无订位可能要等位,我地去既时间尚早就唔使等,但有好大可能要同唔识既人搭枱一齐食。今次去到老板要兼做埋厨师和侍应,认真一脚踢,所以出菜要比点耐性。空海盛 $598/位前菜系樱花虾芝麻酱豆腐,豆腐很滑,搭配日式芝麻酱和樱花虾很开胃。蟹肉味增汤虽然只是简单的味增汤,不过每碗都放了蟹钳和蟹肉,蟹肉鲜甜,味道可以。松叶蟹脚刺身一只只已去壳的松叶蟹脚铺在冰上,蟹脚食落真的相当软滑,不添加任何酱料,更能食到蟹的鲜甜味。清酒煮蚬蚬壳和蚬肉的数量不成比例,蚬肉的数量有点少,酒味亦不够浓,较失望。松叶蟹膏甲罗烧即点即烧的甲罗烧,食落浓浓蟹膏味,味浓得黎很滋味,如可配上多士食加一流!海胆帆立贝松叶蟹肉丼饭同之后点既三色丼饭好相似,两者都有松叶蟹肉和海胆;海胆用上加拿大海胆,份量多,味道还好;最钟意就系蟹肉,蟹肉味浓,加点酱油拌饭已经好好食!三色丼定食 $198(包括前菜、蟹肉味增汤)

餐厅环境真系超级细,只有一大张长枱八个位,如果无订位可能要等位,我地去既时间尚早就唔使等,但有好大可能要同唔识既人搭枱一齐食。今次去到老板要兼做埋厨师侍应,认真一脚踢,所以出菜要比点耐性。

空海盛 $598/位

蟹肉味增汤

松叶蟹脚刺身

清酒煮蚬

松叶蟹膏甲罗烧

海胆帆立贝松叶蟹肉丼饭

最钟意就系蟹肉,蟹肉味浓,加点酱油拌饭已经好好食!

三色丼定食 $198

(包括前菜、蟹肉味增汤)

三文鱼籽、松叶蟹肉、海胆

同上面既丼饭唔同。独立分开左三碗,卖相更加精致!

白玉红豆甜汤
跟餐甜品拣了红豆甜汤,里面有白玉和不少红豆。味道稍甜但可接受。

桃味汽水
  • 三色丼定食