2月21号起🇭🇰ʜᴏɴɢ ᴋᴏɴɢ ʀᴇꜱᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ᴡᴇᴇᴋ 开始咗了! 超过200间餐厅参与 餐厅包括由米芝连星级餐厅到小众餐厅都有 可以用优惠嘅价钱透过ᴀᴘᴘ预约就可ʕ •ᴥ•ʔʜᴏɴᴊᴏ一直都系我嘅ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋᴇᴅ名单内 所以一于去试!从入口门口乘搭电梯开始 犹如已经进入咗神秘国度 行入二楼餐厅空间 彷佛进入咗50年代嘅英式庄园餐厅环境昏暗 以暗红色为主 餐厅嘅天花布满发出微亮光芒嘅日式吊灯充满浪漫情调🥰➺ ᴅɪɴɴᴇʀ ꜱᴇᴛ ʜᴋ 💰 438 ᴘ.ᴘ.**ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ - ꜰᴏʀ ꜱʜᴀʀɪɴɢꜱᴜꜱʜɪ - ꜱᴀꜱʜɪᴍɪᴍᴀɪɴꜱ (ᴄʜᴏᴏꜱᴇ ᴏɴᴇ)ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ (ᴄʜᴏᴏꜱᴇ ᴏɴᴇ)**➺ ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ - ꜰᴏʀ ꜱʜᴀʀɪɴɢ🫲🏻ᴇᴅᴀᴍᴀᴍᴇ 枝豆ᴄᴏʀɴ ᴛᴇᴍᴘᴜʀᴀ好似系ʜᴏɴᴊᴏ必食嘅前菜 炸粟米上洒上海苔粉同辣椒粉 炸得香脆 炸粉轻薄唔厚 粟米清甜(有天妇罗汁)ꜱᴘɪɴᴀᴄʜ食之前ꜱᴛᴀꜰꜰ叫我地将菠菜同酱捞得均匀 钟意𠮶种包裹住菠菜周围嘅浓郁芝麻酱有一粒粒嘅芥菜籽一齐食用ʙᴇᴇꜰ ᴛᴀᴛᴀᴋɪ薄切和牛 肉质嫩口 入面仲系粉嫩嘅牛

可以用优惠嘅价钱透过ᴀᴘᴘ预约就可ʕ •ᴥ•ʔ

充满浪漫情调🥰

➺ ᴅɪɴɴᴇʀ ꜱᴇᴛ ʜᴋ 💰 438 ᴘ.ᴘ.
**ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ - ꜰᴏʀ ꜱʜᴀʀɪɴɢ

ꜱᴜꜱʜɪ - ꜱᴀꜱʜɪᴍɪ

ᴍᴀɪɴꜱ (ᴄʜᴏᴏꜱᴇ ᴏɴᴇ)

ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ (ᴄʜᴏᴏꜱᴇ ᴏɴᴇ)**

钟意𠮶种包裹住菠菜周围嘅浓郁芝麻酱

有一粒粒嘅芥菜籽一齐食用

ʙᴇᴇꜰ ᴛᴀᴛᴀᴋɪ
薄切和牛 肉质嫩口 入面仲系粉嫩嘅牛肉

面头轻轻烧炙过 油脂丰富 因为有脆脆嘅玄米粒系面头 多咗份口感

用香肠油、朝日土佐同细葱调味好香口 青椒粒微辣 味道不错( ´▽`)

ʜᴀᴍᴀᴄʜɪ

油甘鱼刺身好新鲜 配柚子醋汁好开胃

ʜᴏɴᴊᴏ ɴɪɢɪʀɪ ᴍᴀᴋɪ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ
有三文子、呑拿鱼、油甘鱼寿司 同日式ᴍᴀᴋɪ卷 寿司上各自配上唔同调味:炸蒜、柚子盐
新鲜 但唔算好特别

➺ ᴍᴀɪɴꜱ🥘
ʜᴏɴᴊᴏ ᴛᴇᴍᴘᴜʀᴀ
天妇罗炸得脆卜卜 完全唔会觉得好油同埋厚粉浆

ᴘᴏʀᴋ ʙᴇʟʟʏ
依个猪腩肉不得了 烧得香脆 膏一咬融化 油脂系口腔入面爆发 好彩佢嘅酱汁系蜜糖柚子 所以都冇话好腻 推(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)❗️

ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴛᴇʀɪʏᴀᴋɪ

照烧汁鸡串烧 鸡肉唔鞋口 可沾芥末籽脆脆一同吃

ᴇʙɪ-ʏᴜ(+$98)
虎虾 虾肉厚饱满 鲜味十足 可伴泰式酱汁

ᴛᴇɴᴅᴇʀʟᴏɪɴ (+$168)
ᴍᴇᴅɪᴜᴍ ʀᴀʀᴇ 牛柳软腍 冇太多脂肪 充满浓浓牛味 配搭磨菇同幼滑薯蓉 有黑松露油淋系面 冇好重松露味 都系ᴘᴏʀᴋ ʙᴇʟʟʏ喺今餐出色啲(*¯︶¯*)

➺  ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ
ʏᴜᴢᴜ ꜱᴏʀʙᴇᴛ
因为食到有点饱 所以点咗冇咁漏嘅雪芭

雪芭柚子味好香 口感绵密 酸度适中

有多种水果配搭 整体好清新

总结:

同朋友们想揾间食物质素好同埋环境舒服可以ᴅᴇᴇᴘ ᴛᴀʟᴋ到嘅餐厅 依间都真系合符以上条件!我地都倾得好开心

(果然ᴘɪʀᴀᴛᴀ ɢʀᴏᴜᴘ旗下嘅永远都唔会令人失望)

✨味道:8.5/10
✨环境:9/10