2018-02-17 48 浏览
冻天食辣野就最开心,因为食完最苙𦲷,知道铜锣湾永光中心新开左川菜馆,即刻拉埋我个无辣不欢嘅好朋友黎似似佢。呢到有小菜亦有火锅,我地两个女仔就紧系拣小菜啦!首先首先,平时已经少饮汤水,所以我地都叫咗个老火炖汤,系猪𦟌圆肉南北杏,饮落冇味精味,同埋都几足料。 呢个冰菜沙律系我大爱之一, 冰菜外表好似有层水珠咁好得意,同埋食落好爽口,连埋芝麻酱食一流。 酸辣土豆丝又系川菜必点之一,呢个土豆丝比起出面食嘅多左镬气,而且酸辣得宜,食落好香口。主菜出场啦,全晚就系为咗食水煮,今次我地放弃平时食开嘅水煮牛&鱼,点咗水煮黑豚肉,原因呢到嘅老板大力推介佢地嘅用上等黑豚肉,而且专登调较到个辣到适中而又重可以食到本身嘅用味。 的确呢个黑豚肉砌嘅厚度适当,食落几淋同有肉味,而个水煮汤底够惹味但又啊会盖过肉味,都几好。又面仲有薯粉系到,烟韧弹牙,正啊!最段清清食番个红糖冰粉,够晒完满喇咁就。

即刻拉埋我个无辣不欢嘅好朋友黎似似佢。

呢到有小菜亦有火锅,我地两个女仔就紧系拣小菜啦!
老火炖汤

冰菜沙律

酸辣土豆丝

水煮黑豚肉

最段清清食番个红糖冰粉,够晒完满喇咁就。

红糖冰粉
2018-01-31