2021-02-19
💛话说最近喺红磡果头番工,禁堂食禁左一段时间,今日一放宽就梗系要约埋好朋友出去支持一下黄店。💛舖头虽然位于横街小巷,但都几易揾到。呢度嘅主打拉面有四款,同埋一款沾面。今次我同朋友就叫咗一碗《沾面并盛》同一碗《白天王拉面》。《沾面并盛》🍜面条嘅较幼同扁身,口感非常弹牙,面条明显有用过清水过冷河,令面条更烟韧更有口感,但同时又保持够干身,值得一赞。沾汁汤沿用豚骨、鱼介或酱油,小篇所拣嘅浓度是普通,但都觉得非常浓郁,沾汁汤底稠密度高,够挂汤,非常creamy。虽然沾汁冇用石锅之类加热,但系温度都够高,食完成碗面都仲系微暖。最后仲可以叫店员帮手将清汤加入食剩嘅沾汁入面饮埋啲精华!叉烧方面,有三大片,叉烧肥瘦均匀而且有炙烧过,去除咗过多嘅油腻感。最后仲要提一提, 沾面系有一整只糖心蛋,比拉面多半只,钟意糖心蛋嘅朋友可以叫沾面嚟试吓,一定唔会令你失望。《白天王拉面》🐷呢道嘅白汤底系用新鲜猪骨淆制十几个钟而制成,每啖都有香浓嘅猪骨味,入口亦唔会觉得太腻或太咸,食完都忍唔住要饮多几啖。拉面面质就算点了普通,都够烟韧弹牙,而叉烧则略嫌肥咗少少。整体来说,表现都不错,性价比高~《烤饺子🥟》烤饺子看似系用焗
《沾面并盛》🍜
沾面并盛
味蛋
《白天王拉面》🐷
白天王拉面
《烤饺子🥟》
烤饺子看似系用焗炉焗,所以饺子特别juice,饺子够簿,烤到脆卜卜,微微金黄色,净睇外表都非常吸引😆
烤饺子