2011-06-04
星期六下午又同老婆找地方食饭,经过门口觉得几吸引,坐低试下!入到店内方知系夫妻档经营,负责招呼嘅女店主先问想要暖水定冻水,够细心,一赞。因为系星期六嘅关系,只有a la carte 嘅 menu。但有3款好似set咁,老婆要咗c款,系鸡扒饭。我就要咗个系餐牌上嘅蕃茄酱海鲜Linguine($52),另外老婆要咗个焦糖炖蛋,我就要咗个咖啡。太太嘅鸡扒饭我试咗d鸡扒,味道比较普通,唔系咁突出。而我嘅Linguine要稍等一阵,不过味道真系几得,茄酱味道唔太酸而有番茄香味,同面加埋d茄酱好食,而且份量颇多,我食量唔细都够饱。另外海鲜有虾、青口、带子、墨鱼仔同鱼。先食d 鱼,鱼唔系大厚身,但保持到嫩滑而有鱼味,比出面一般嘅鱼柳厚身但冇乜味而又"鞋"好食得多,而墨鱼仔、带子同虾都好好味,唯一比较失色嘅系青口,青口系带壳,size较细,但问题系太咸,系成个菜比较差嘅一个环节。但总体可以食得出厨师嘅心机。个炖蛋我冇试,但老婆话系冻嘅,见佢食得几滋味,味道应该几好。我杯咖啡水准都几好。呢到嘅价钱几抵,只系比快餐店高一d,但食品味道高出几班,可见店主真系想做d好嘅食物,并非只系以赚钱为目标,值得支持。