2015-09-23 265 浏览
朕同大部份既遮民一样,都喜欢东洋既种种,欣赏既就有爱情动作片,而食既就有东洋牛(和牛)。而朕既贴身随从就打听到中环最近就开左间新野,洋文叫Metal Steak!不过呢间野就话要-立食,我问我既随从,食扒就梗系件扒黎到就(立即食)-立食-啦!唔通摊冻先食咩!但系我个随从就同我解立食系由东洋传入,解作-站立进食!吓!大胆!!!要朕咁辛苦企住黎食,我就去睇下你有几巴闭。去到中环,经过九记牛腩再向前行一个街口,就到Metal Steak。一入门口就可以落单,朕就要左-佐贺A4 西冷,而我既贴身随从就左佐贺A4 肉眼。目测西冷既雪花比肉眼平均,油份亦比肉眼高。即叫即整,而我就梗系去揾张枱---立一立啦!但系一上到二楼,俾朕发现,有高椅,有得坐。一坐低,朕件东洋和牛就到了,朕本身系想要七成熟的,但店小二就提醒朕,因为系用铁板上枱既关系,所以叫五成就可以,果然一如所料,食多一阵,件扒就变左七成熟!另外店员亦推荐柚子汁呢个酱料,甜甜酸酸,挺开胃的。话说回来,朕个件东洋佐贺A4 西冷,肉质纤维较厚,咬感挺好,肉味浓郁,他们在烧制时己加入小许盐和胡椒作调味,朕认为不用加酱汁,食佢既原味同埋油香会更好。而
佐贺A4 肉眼
佐贺A4 肉眼&佐贺A4 西冷
即叫即整,而我就梗系去揾张枱---立一立啦!
佐贺A4 肉眼&佐贺A4 西冷
但系一上到二楼,俾朕发现,有高椅,有得坐。
一坐低,朕件东洋和牛就到了,朕本身系想要七成熟的,但店小二就提醒朕,因为系用铁板上枱既关系,所以叫五成就可以,果然一如所料,食多一阵,件扒就变左七成熟!另外店员亦推荐柚子汁呢个酱料,甜甜酸酸,挺开胃的。话说回来,朕个件东洋佐贺A4 西冷,肉质纤维较厚,咬感挺好,肉味浓郁,他们在烧制时己加入小许盐和胡椒作调味,朕认为不用加酱汁,食佢既原味同埋油香会更好。而随从件肉眼,件扒既油花亦多,烹调完之后油花给化掉并和周围的瘦肉融合起来,除了有嫩滑既肉身外,还有油脂既香甜,不过朕始终喜欢西冷𠮶种浓浓既肉味。
-----完-----
2015-09-19