2018-01-13 337 浏览
成日搭车经过观塘嘅时候,都会见到潮丰打冷门口有一台又一台嘅凳摆晒出路边, 一直排到街尾,成条路都系人。而且门口总有一阵阵嘅煲仔饭香味飘出嚟, 有个阿叔系咁煮煲仔饭,似乎非常好卖, 有唔少捧场客。 同埋玻璃柜入面总会挂住唔同嘅卤水食品,例如鲜橙色嘅大墨鱼、大大只卤水鹅、猪头肉、猪耳等等。终于的起心肝去试下,由于唔想坐出街嘅关系,阿姐安排咗我哋喺入面同人搭枱,环境都几逼,背脊顶背脊咁坐,同埋地下都会有唔同嘅垃圾,例如碎骨同埋纸巾咁,而且台面都唔系好干净,有洁癖嘅朋友就可能要谂谂了。首先嗌咗一个墨鱼拼鹅肠, 墨鱼有几块切片,其他都系一啲头头尾尾嘅碎, 而鹅肠就好少少,不过都有啲碎, 同埋都几多大豆芽垫底,唯一可取嘅系卤水汁都算入味,而且淋咗少少油都几香。至于窝蛋牛肉饭,个蛋就畀我一早忍唔住偷偷哋食咗,净番啲滑牛捞饭, 个饭都算几干身,而且配埋啲自家制嘅煲仔饭豉油非常夹,个豉油又唔会太甜亦唔会太咸, 主要系攞个色, 而牛肉亦都有渗出少少油,令煲仔饭有啲油香。同埋最紧要嘅系呢个煲仔饭个镬底有饭焦,食到最底嘅时候,就可以用匙羹刮走啲饭焦,夹起来食,非常脆卜卜, 但煲中心嘅饭焦就比较㶶, 只能食碗侧

墨鱼拼鹅肠

窝蛋牛肉饭

同埋最紧要嘅系呢个煲仔饭个镬底有饭焦,食到最底嘅时候,就可以用匙羹刮走啲饭焦,夹起来食,非常脆卜卜, 但煲中心嘅饭焦就比较㶶, 只能食碗侧边嘅饭焦,中心嘅就黑晒。

同埋最好尽快食完就走,因为环境比较逼之外,阿姐都会高速帮你执台,务求令你尽快埋单,做下一台生意。

墨鱼拼鹅肠