2025-01-17
曾几何时,韩烧自助餐当道,当年有汉和、汉阳院等,一班年青人就系狂风扫落叶咁狂烧狂食,个个都好似食肉兽咁,尤其是d男仔。而当年的我,最喜欢的韩烧自助餐就是新高丽苑。时隔多年,以前最出名的韩烧自助餐好似都执得七七八八,唯独新高丽苑依然继续做紧生意。咁多年无去,再黎番呢间餐厅,最想既唔系食个够,而系好想重拾童年回忆,顺便带个女去见识下呢d老店。门口𠮶三十级楼梯,简直系考验一下为食的食客,我们一家当然无问题啦!呢度咁多年黎都系街坊价,夜晚自助餐价钱真系唔贵,而且无限时食物的种类同以往差不多,我最喜欢的是牛舌,老公最喜欢烧排骨,囡囡最喜欢肥牛。我们一致觉得烧菠萝无得输,又甜又多汁。韩烧当然唔少得配菜啦!配菜都真系款款都好味,尤其是酸青瓜同埋豆腐卜呢度有少量热食,我食咗个猪脚姜,炆得好入味呀!甜品方面,真系令我童年的回忆番番哂黎!有凉粉、啫喱、melona雪条、牛奶公司的雪糕。讲真,全部都唔系咩贵价野,但就系儿时快乐的泉源。呢餐饭,食得开心既唔止系因为d食物,仲系情怀。事实上,整晚帮衬既客人唔多,walk in 都大把位,希望呢间老店可以继续经营落去,我地一定会再番黎帮衬!
呢度咁多年黎都系街坊价,夜晚自助餐价钱真系唔贵,而且无限时
呢度有少量热食,我食咗个猪脚姜,炆得好入味呀!