2022-06-23
🔻新界探完亲戚,唔熟路附近揾野食,见到呢间柠檬冰室装修几醒目,又贪就脚就入去食晚餐。冰室新净光猛,室内鲜黄色做主色,装修走年轻风格,令传统的冰室感觉加上一份活力。🌕 秘制无骨海南鸡配香茅油饭 💲68🌟海南鸡饭看似最稳阵,事实上暗藏细节位。海南鸡去骨值得一赞,去骨之余无骨碎系重点,亦都系坊间唔少去骨海南鸡饭既中伏位!试一试主角,鸡系脾位同胸,唔特别肥,无雪味,合格,加上海南鸡必配既酸辣酱汁同黑酱油,整体比我想像中超水准!🌕 板烧西冷扒伴吉列虾配蘑菇汁,意粉 💲85🌟冰室食扒餐系必须,但可惜自己对铁板感觉唔太好,就要碟上!西冷扒份量大,有厚度,仲要唔系豉油西餐果种梳打粉牛扒!加上一只吉列虾同色彩缤纷既茄酱意粉,即刻记起细细个屋企人带去茶餐厅食扒餐果种开心而简单既仪式感!🌕 瑞士鸡翼 💲36🌟人大左就系贪心,一餐要叫小食先满足!细细碟瑞士鸡翼,食得出唔系单单用超级市场瑞士汁,无死咸死甜。鸡翼亦都无煮到烂晒或者放到干实晒👍🏾🌕 华田红豆冰 跟餐+💲8🌟红豆冰又系冰室必叫,见到有杯叫华田红豆冰咁新颖,一于试试佢!粒粒红豆煮得腍甜,估唔到华田味同红豆冰咁夹,饮多两啖发现咁夹既原因,原来有磨烂左既
🌕 秘制无骨海南鸡配香茅油饭 💲68🌟
海南鸡饭看似最稳阵,事实上暗藏细节位。
🌕 板烧西冷扒伴吉列虾配蘑菇汁,意粉 💲85🌟
冰室食扒餐系必须,但可惜自己对铁板感觉唔太好,就要碟上!
🌕 瑞士鸡翼 💲36🌟
人大左就系贪心,一餐要叫小食先满足!
🌕 华田红豆冰 跟餐+💲8🌟
粒粒红豆煮得腍甜,估唔到华田味同红豆冰咁夹,饮多两啖发现咁夹既原因,原来有磨烂左既红豆加入华田,味道变得更夹更融和!
食完呢餐谂返起细个果阵物质上享受比较少,屋企人带去冰室食扒食红豆冰就系最大既乐趣,得闲回味返呢种简单有回忆既comfort food都唔错!
睇返餐牌仲有好多特饮,有黑牛,白雪公主,蛋白杏仁茶,仲有啲特色食物好似柠檬牛油鸡翼,下次可以encore!