2013-07-29 2114 浏览
由于屋企人全部去晒旅行,所以妹就约两个朋友黎食野,因为可以order多D小食嘛 ,而每次黎华记小食店,都会留意王子有咩野新菜式 ,而每次黎,王子都会有惊喜呢! 今次排队既时间明显比之前同预期既时间短左好多,只需十多分钟咋 而我两位朋友就觉得呢度好有特色,自己排队拣选,见到乜野想食就叫,一个钟意食肥肠,一个食瘦肠,只要出句声,分菜姐姐都会照辨,同其他店既零交流唔同,比乜食乜!再加上今次黎,外墙翻新过,油上光猛既淡黄色,感觉上好清新,而店面亦整洁好多!朋友食乜就唔介绍啦,小妹就要左油面、肠头、牛膀、黄金萝卜、猪红、猪皮、九菜花、加咖哩汁,合计$41,份量算多,超低!突然见到王子现身,小妹就走去问有乜好野介绍,王子就推介左~唔炸鸡翼、牛骨髓、烧鱼片等,小妹就要左每样一份,因为三款都未试过 油面唔过淋有咬口 肠头唔觉漏喉,卤香十足,无骚味,系色香味俱全 牛膀,好香浓既汁-炆,口感软糯、入味!黄金萝卜,水准之作,用韩国萝卜去炆,大件多汁,一口咬落去D萝卜汁系会多到射出黎既,颜色金黄,正! 猪红入味软滑,猪皮爽口,九菜花好甜 牛骨髓,现今己好小地方有得食,炆至深啡色,好香,应该用
,而每次黎华记小食店,都会留意王子有咩野新菜式
,而每次黎,王子都会有惊喜呢!

油面唔过淋有咬口

肠头唔觉漏喉,卤香十足,无骚味,系色香味俱全

牛膀,好香浓既汁-炆,口感软糯、入味!

猪红入味软滑,猪皮爽口,九菜花好甜

牛骨髓,现今己好小地方有得食,炆至深啡色,好香,应该用左牛腩汁黎炆,另到本身无乜牛味既骨髓增添左份牛香而又保持到原味,$15一份一试,超值

烧鱼片,$5份有三大片,够爽,好有烧烤味!
炸鸡翼,个名好古怪,$10/2只,原来系用黑糖烟熏,唔干,有个好浓好深色既汁浸住,可能烟熏既关系,油份于制作时大流出,火烟味浓,咸中带微甜,少油份既鸡翼,怕肥既靓女必然之选

后记:两位朋友都好满意呢餐,好近大自然,系食过最特别、最好味既车仔面!由于对面系竹林会有蚊就梗架啦,幸好细心既王子点左个蚊香比我
题外话/补充资料: 每款都系用心之作,唔同集团式运作,味道公式化,值得推介! 希望王子继续努力,创作更多新菜试!
2013-07-28
  • 唔炸鸡翼,牛骨髓,黄金萝卜,咖喱汁