2015-06-29
放工后约左猪一样的朋友以及她和他食晚饭,友人选址尖沙咀宝勒巷粤海酒店内的新餐厅Edenfa。据说餐厅只开业两个星期多,供应半自助晚餐,晚菜主菜价钱由$198~$668不等,丰俭由人。.除左可自选主菜外,外面更有提供冷盘、沙律、水果、甜品等任食。.今晚的冷盘有供应冻虾及翡翠螺,冻虾食落肉质爽弹,质素唔错啊!.仲可以摸下酒杯底。.主菜方面,小妹要左澳洲M5肉眼扒 $398,要了五成熟。.块牛扒份量都唔少,另有薯仔和蔬菜作配菜。不过牛扒切开后,看看颜色感觉有点过熟,食落带韧又唔松化,而且牛味唔重,说实在有点失望。.反而试左朋友既慢煮缅因洲龙虾伴牛油果酱 $268,感觉好有惊喜,弃用急冻龙虾,选用原只起肉既缅因洲龙虾,食落啖啖肉,肉质鲜嫩,比起牛扒,呢个好味好多呢! 而且以$268价钱黎讲颇抵食!.最后试左几款甜品,以芒果布甸的味道较为美味,其他味道一般吧。
. 除左可自选主菜外,外面更有提供冷盘、沙律、水果、 甜品等任食。
. 今晚的冷盘有供应冻虾及翡翠螺,冻虾食落肉质爽弹,质素唔错啊!
. 仲可以摸下酒杯底。
. 主菜方面,小妹要左澳洲M5肉眼扒 $398,要了五成熟。
. 块牛扒份量都唔少,另有薯仔和蔬菜作配菜。不过牛扒切开后,看看颜色感觉有点过熟,食落带韧又唔松化,而且牛味唔重,说实在有点失望。
. 反而试左朋友既慢煮缅因洲龙虾伴牛油果酱 $268,感觉好有惊喜,弃用急冻龙虾,选用原只起肉既缅因洲龙虾,食落啖啖肉,肉质鲜嫩,比起牛扒,呢个好味好多呢! 而且以$268价钱黎讲颇抵食!
. 最后试左几款 甜品,以芒果布甸的味道较为美味,其他味道一般吧。