2018-03-09 744 浏览
其中一个表姨甥女去完澳洲,仲喺玩埋露营车(我都好想试),啱啱返香港就梗喺揾佢食番餐,等佢分享呢次行程嘅点滴同体验啦。地点就佢,揾番旺角区,偶然发现间「Smiley Cafe」,贪佢成间店都摆满「哈哈笑」,充满正能量。餐厅走咖啡店路线,木地板配白色仿砖墙,浅木色系跟纯白对衬嘅枱椅,自不然一室以轻松为主。但最大卖点就喺充满「欢笑」,由外到内,一室鲜黄醒目,每一吋地方都摆设各式各样嘅「哈哈笑」产品:气球、霓虹灯饰、枱垫……等等,甚至连餐具、器皿都喺,设计别出心裁,真喺未食净喺睇见个人都开心咗。主餐牌以ipad显示,够晒型格,菜式嘅大分类计有沙律、小食、主菜、甜品及饮品,每分类都有唔少选择,有笑脸嘅就喺推介菜式,其中甜品及饮品选项特别多。以主题餐厅而言,消费唔算贵。马介休配杂菜沙律 $58(散点)比较特别嘅小食,所以,特别想试吓。马介休喺葡菜名物之一,以前都只喺去澳门时晌啲葡国餐厅食过。一客3粒而且搓得几大粒,每粒大概一只普通鸡蛋嘅大细。炸得外型金黄,一切开热气腾腾,面包糠外皮甘香脆口唔油腻,而中间嘅薯蓉搓得软熟,马介休令味道带点咸香,伴点胡麻酱杂菜沙律,平衡番啲食炸嘢嘅感觉。此外,晚市有套餐
马介休配杂菜沙律 $58(散点)

马介休配杂菜沙律
马介休配杂菜沙律
此外,晚市有套餐供应,比散点嚟得更实惠。晚餐,A-F共5款选择,有沙律、脆脆包、意大利面、意大利饭、肉眼扒,包甜品及餐饮,定价都喺$58-$105,餐饮可加$10转其他饮品(云朶、沙冰系列除外)。

拿破仑茄蓉海鲜意大利饭 $85(晚餐)

意大利饭一向最啱我,所以,晚餐之一亳无悬念拣佢。个饭睇落几对办,汁浓够黏,卖相又几讨好,尤其只碟,缤纷够活力,睇到都有种开心嘅感觉。
拿破仑茄蓉海鲜意大利饭
一小啖放入口,啲饭粒入口够晒咬口,米心有烟韧感,但唔会有种生嘅感觉,又够湿润;除有一只大虾之外,饭内混了少少鱿鱼、带子,𩠌料就唔算多,但整体味道好
。其实,意大利饭都几虾人煮架,因为火喉唔准,啲米一喺太生,一喺太腍。
拿破仑茄蓉海鲜意大利饭
香煎肉眼扒配薯菜 $105(晚餐)

一百松少少嘅晚餐有得拣肉眼,肉眼又喺小弟嘅心水菜式,无理由唔拣佢。仲配上脆薯条及胡麻酱杂菜沙律,伴烧汁(但味道有少少咖喱味,几得意)。
香煎肉眼扒配薯菜
件肉眼都几大块,估计有8-10安士,最意外喺烧得外层带焦香,我哋要5分熟,算喺烧得仅仅好,最紧要喺肉质保持软腍,肉味浓郁,又无乜筋,我哋都觉得性价比高
香煎肉眼扒配薯菜
巨蜂提子啫喱伴软雪糕(晚餐)

晚餐所奉送嘅甜点初以为净喺软雪糕,啲软雪糕故然好软滑,富奶香,原来下面啲星星喺巨蜂提子味嘅啫喱,别致可爱,有啲意外嘅惊喜
巨蜂提子啫喱伴软雪糕
巨蜂提子啫喱伴软雪糕
芒果芭菲杯 $68(散点)

表姨甥女话细细一小杯软雪糕佢唔够喉,再者,甜点绝对喺「Smiley」嘅强项,由雪糕杯、芭菲杯、云朶雪糕、布丁、奶冻……等等十多款。所以,追加一客店家推介嘅芒果芭菲杯,芭菲吸引之处,就喺将(由下而上)窝夫片、蜂蜜蛋糕、软雪糕、朱古力脆米、蜂蜜蛋糕、忌廉、蜂蜜啫喱、芒果粒一层又一层放埋一齐
,好睇就唔在讲,一次过试到咁多嘢食,对甜品迷就实满足死啦。的确,既丰富,又滋味多变,食完令人更开怀。
土耳其苹果香桃养生茶 +$10

表姨甥女拣杯养生茶,香桃原来喺鲜桃肉,苹果则嚟自茶叶,养唔养生就唔知,但佢话味道甜甜酸酸,有微微山渣嘅感觉,几顺喉。
土耳其苹果香桃养生茶
土耳其苹果香桃养生茶
玫瑰咖啡 +$10

小弟钟情鲜奶咖啡,杯玫瑰咖啡咪以为加几片食用玫瑰花瓣就了事,入口每啖都渗出幽香嘅玫瑰味,当然,味道喺嚟自啲玫瑰糖浆啦,但衬托出醇香嘅咖啡味,拉花亦算喺做得唔错,再者,杯碟嘅可爱图案,饮完杯底又有个「哈哈笑」公仔
,亦为杯咖啡加分!
玫瑰咖啡
整体食物嘅水准唔错,定价相宜,最好喺餐厅嘅气氛够阳光、够正面,让人积累更多正能量。依家啲人怨气太多,个个块面都似烘㶶面包咁,咩事都向负面看,其实,嘈两句都喺伤自己身,学习吓放松,多啲笑脸迎人啦