2012-02-18 34 浏览
今年系我们第一个情人节 : )一早听到男朋友话同我去食法国菜但佢为左保持神秘,直到最后一刻去到门口我先知原来系book左la maison整间餐厅以木系色调做主色,加上墙上面一幅幅的挂画整体感觉很温馨,很适合情侣或朋友谈天享受美食可惜店面比较细,加上情人节当日人比较多,枱与枱之间显得有点过密幸好男朋友细心,早在一个月前已经book左一张角落位的枱可以少d人行来行去首先上左个海凯撒沙律新鲜同埋食得出个source好有心思酸酸地得来感觉好fresh焗田螺很鲜味,虽然我一向都麻麻觉得田螺好味 XDDD海鲜盘半只冻蟹,蓝贝,带子,中虾每一样都食得出好新鲜,加上成只蟹都系我最喜欢的蟹膏,好正!不过开蟹真系一项大工程下次叫男朋友开埋俾我食算了 XD龙虾汤够滑够多龙虾肉,所以整体龙虾味都几出但可能系调味重手左,饮完都有少少口渴主菜1: 安格斯肉眼扒 (MEDIUM)男朋友要左肉眼扒我们都唔喜欢太血淋淋的感觉所以要左MEDIUM虽然未系好滑但肉味真系好够,而且完全无筋主菜2: 吞拿鱼扒加青口个人觉得个鱼扒过火左少少所以口感唔够滑相对肉眼就好似失色左下次有机会我会试佢个大虾BROWNIE食到甜品其实真系
今年系我们第一个情人节 : )
一早听到男朋友话同我去食法国菜

整间餐厅以木系色调做主色,加上墙上面一幅幅的挂画
整体感觉很温馨,很适合情侣或朋友谈天享受美食

幸好男朋友细心,早在一个月前已经book左一张角落位的枱
可以少d人行来行去

首先上左个海凯撒沙律
新鲜同埋食得出个source好有心思
酸酸地得来感觉好fresh

焗田螺
很鲜味,虽然我一向都麻麻觉得田螺好味 XDDD

海鲜盘
半只冻蟹,蓝贝,带子,中虾
每一样都食得出好新鲜,加上成只蟹都系我最喜欢的蟹膏,好正!
不过开蟹真系一项大工程
下次叫男朋友开埋俾我食算了 XD

龙虾汤
够滑够多龙虾肉,所以整体龙虾味都几出
但可能系调味重手左,饮完都有少少口渴

主菜1: 安格斯肉眼扒 (MEDIUM)
男朋友要左肉眼扒
我们都唔喜欢太血淋淋的感觉所以要左MEDIUM
虽然未系好滑
但肉味真系好够,而且完全无筋

主菜2: 吞拿鱼扒加青口
个人觉得个鱼扒过火左少少
所以口感唔够滑
相对肉眼就好似失色左
下次有机会我会试佢个大虾

BROWNIE
食到甜品其实真系饱到郁唔到 = ="
对于唔太喜欢甜食GE我来说
BROWNIE真系好甜
所以浅尝一下就收手了

是晚见到不少客人都有点红酒或是香槟
所以有机会都想试试
下次唔好再揸车来先得!!

题外话/补充资料: 其实服务真系算唔错 可惜今晚可能真系太多人要serve 始终都系会漏野 例如我们叫左refill 面包 都起码叫左3个waiter先有人帮我们~如
2012-02-14
庆祝纪念