2023-12-18 555 浏览
好耐冇系呢度写过野。今日偶然经过天后,远望对面一间新开茶餐廰,吸引去睇吓餐牌,原来主打奶茶。睇咗一阵,唔知系老板抑或伙记走嚟礼貌招呼,就入咗去坐低,餐牌唔多嘢,点知有煎蛋免牛饭(原名唔知叫煎蛋西班牙……唔记得乜)加奶茶,煎蛋免牛嘅煎蛋半熟,有蛋汁同少少浓边,系香港已经好难揾到呢啲煎蛋,一系好熟一系好生,呢个蛋嘅蛋汁同免牛汁加埋,就系呢个饭精髓,好食,唔同外面快餐店嘅嘢。杯奶茶就要赞一赞,我个人觉得茶胆唔够中环兰乜园咁香(兰乜园啲嘢食已经退步到唔去)但系德岛呢一杯奶茶系我好耐冇饮过嘅好奶茶,佢嘅茶同奶份量恰到,重点佢个杯系热嘅,好少茶记做到咁,饮到最后茶都热,值得一赞。另外叫咗一个特餐炒蛋猪排米加柠蜜,原本有多士,我哋想试吓波萝油,伙记介绍加十元可改,咁又有另一个惊喜,个波萝皮好正,牛油系雪过,好食。特餐嘅炒蛋都好热但系又滑,猪排都做得好好,两个餐几十元餐唔贵,临走同佢收银讲嘢好食会再嚟。