2024-10-14
今日第一次嚟到位于湾仔嘅「春宵」呢间港式火锅店,餐厅嘅装潢十分有香港风味,餐厅环境干净整齐,光线明亮😎。通常晚餐我都会拣比较重口味嘅食物,但今日我想食清淡啲,所以就试下佢哋嘅特色火锅汤底番茄薯仔汤拼胡椒猪肚汤!汤底嘅味道超浓郁,每一口都好好味!我叫咗杯Raspberry soda饮,呢杯饮品清爽解渴,酸甜嘅味道非常开胃😉。男朋友就叫咗啤酒饮,火锅配啤酒真系一流嘅组合!火锅一定要食嘅拿破仑响铃,拿破仑响铃炸得金黄香脆,入口松化,食落口感一流!同火锅汤底一齐食,真系会吸晒d汤,两款汤都夹。同埋炸午餐肉,呢道小食炸得外脆内软,食落口感一流! 椒盐鱿鱼须,鱿鱼须炸得好香脆,配上椒盐,味道非常出色。每一口都惹味。 泡菜烟熏猪腩肉,呢道菜嘅猪腩肉烟熏得啱啱好,配埋泡菜,酸辣嘅口感非常开胃,系一道非常有层次嘅小食。佢嘅乳鸽烟熏得啱啱好,肉质嫩滑,味道非常浓郁,每一口都充满烟熏嘅香气。同埋济州猪梅肉嘅肉质非常嫩滑,味道浓郁,每一口都充满肉香。最爱呢道鲜虾滑,呢道火锅配料嘅虾滑非常鲜嫩,虾味非常浓郁而且好弹牙,超正!
同埋炸午餐肉,呢道小食炸得外脆内软,食落口感一流!