2016-03-27
第一次的美味正宗印度菜印度式嘅小食都会经常食,因为公司附近有一间cafe 嘅一个鸡肉咸角十分好吃,基本上每一两个星期都会食一次!但系正式去食印度菜呢今次又真系第一次去㖞! 今次你都系亚士厘道嘅一间有米之莲推荐的40年印度菜馆GAYLORD , 上到去已经有一位超级靓嘅印度美女迎接。呢间印度餐厅嘅环境好高级,美女侍应紧安排左我坐响每一晚七点半到九点钟表演位置嘅最靓座位,可以近距离观赏印度现场音乐。餐厅会附送餐前小吃,呢个脆片配上新鲜嘅蔬菜粒食落清新可口!我自己咁钟意食鸡肉馅角,嚟到呢间咁正宗嘅印度餐当然唔可以唔叫啦!鸡肉馅角(一客四件)热辣辣,上枱嘅时候唔会油淋淋,精细别致,馅料味道很好,不会太浓,香料味道温和,果然正宗印度餐厅做得更加出色!配上薄荷将特别好吃!主菜点左精杂锦烧烤Tandoori Mixed Grill有大虾,鲜鱼,鸡同羊等的杂锦烧,最适合我呢啲样样都尝试又食唔得多嘅人!好惊喜地第一次食到印度菜嘅烧烤可以烧到肉汁都keep得到,因为平时食泰国同埋印度嘅烧烤鸡都会好干架,但系呢一个杂锦烧烤里嘅所有肉类都湿润,不会过干,口感刚好!再次发现呢个薄荷酱果然系任何情况都百搭嘅~ 配
餐前小吃
鸡肉馅角
鸡肉馅角
Tandoori Mixed Grill
Tandoori Mixed Grill
再次发现呢个薄荷酱果然系任何情况都百搭嘅~ 配上烤肉都好好味啊!
滑汁芝士球,Malai Kofia
呢个菜个名呢有少少令人联想错嘅,如果呢你就咁睇你会以为系滑汁配芝士球,但其实呢应该系滑汁芝士配薯球。咁样理解呢各位就会明好多啦!
芝士汁香浓美味,带点点嘅咖喱香,十分惹味出色,而薯球应该唔系单只用薯仔咁简单,我相信应该系用咗印度米同埋鸭嘴豆配上薯蓉炸出嚟嘅球,十分之好味而且好饱肚!
有咁多汁,又点可以唔叫翻个烤饼食埋啲咁正嘅酱汁呢!
蒜蓉烤包
Garlic Nann 蒜蓉烤包一到枱香味扑鼻,蒜蓉香味真系连隔离枱都闻得到,食落烟韧而且烤得香脆可口。很正!
酥炸面饼
尖沙咀亚士厘道23-25号雅士利中心1楼