2018-10-31
京菜成日都食,但前排同家人去左湾仔嘅北京老家,发觉佢地嘅菜色都几特别,如果食厌传统嘅,呢间可以一试。 当日餐厅个气氛唔错,多人但唔会好迫,每张枱都有距离,保持到大家嘅私隐。而且我地6个大人连一个BB,张枱好够大,坐得舒服。 食左北京填鸭,皮够脆薄饼又够热,可以比高分。 前菜是冷盘来的,叫老家心灵美,是萝卜丝来的,加了醋汁,所以好开胃。另外仲有四喜烤麸,一样酸酸甜甜。 来了两件大娘烧肉饼,热辣辣,好似中东个只烤肉饼,都几好食。 主菜叫左老家燘子,像面筋一样有点烟靱,吸左D汁嘅味,但唔会好咸,都几清新。 午门青肉,呢款反而系浓味嘅!肉好爽𩠌饭一流! 另外就系蕃茄蛋面及胡同刀削牛肉面。前者会觉得唔系特色菜,但反而觉得好清新,因为汤底都好鲜茄味,食唔出系茄膏味道。而后者就有D辣,面质都弹牙。 最后就系葫芦香鸽,反而系全炸唔系烧嘅,我就觉得有点热气,但朋友钟意食香口野就劲Like! 甜品就食左高力豆沙同炸芝麻汤丸,好大份又足料,食完真系好饱!
但前排同家人去左湾仔嘅北京老家,
发觉佢地嘅菜色都几特别,
如果食厌传统嘅,
呢间可以一试。
当日餐厅个气氛唔错,
多人但唔会好迫,每张枱都有距离,
保持到大家嘅私隐。
而且我地6个大人连一个BB,
张枱好够大,坐得舒服。
食左北京填鸭,皮够脆薄饼又够热,可以比高分。
来了两件大娘烧肉饼,热辣辣,好似中东个只烤肉饼,都几好食。
午门青肉,呢款反而系浓味嘅!肉好爽𩠌饭一流!