上星期三陪亲戚到南丫岛行山,顺便找个茶餐厅食个晏。一坐落落order,点了两杯冻柠茶,其中一杯要求「少甜」,结果即时辣著个waiter(可能系老板吧,我唔sure…)……对方瞪住大眼大声问我「请问有几少甜?7分?五分完三分?」当时我真系呆左,少甜还要我计比例吗?大哥你「十分甜」既分量落开几多我点知呢?我只好回应道「随便啦,比你平时落少d就可以啦」。点知佢仲重覆问我同一个问题,呢个时候我亲戚提议佢糖浆另上俾我自己落,佢都唔同意;最后又问我「你唔要甜既话,不如叫走甜啦」,我已经无心情同佢讨论咩系少甜,索性投降同佢讲「算啦,你当我冇讲过算喇」,佢都仲系唔忿气坚持要走甜,最后都系俾左杯走甜既我………原来依家去茶餐厅叫「少甜」都系「不受欢迎客人」既行为,睇黎我真系落伍了~
2024-10-16