2020-11-21 350 浏览
无聊上YouTube 见到有人报道呢间泰国野,系泰厨煮嘅,贪新鲜谂住试下。睇menu每样野都好平,饭同面份量都可以,最贵都只系40几蚊,小食更加唔使讲,佢哋标榜每样都平平哋份量小小地,可以比客人有更多选择叫多啲唔同野试,唔计半只海南鸡,小食最贵都只系$32,最令我惊讶嘅系冬阴功汤:第一次见冬阴功系咁多料,唔辣又香,$48有成五只虾系入面,仲有劲多秀珍菇,我本身唔钟意饮冬阴功,觉得辣得嚟又奇怪。第一次饮咁好饮嘅冬阴功汤,一试真系上瘾,你饮过就明点解我讲到咁夸张😂香蕉煎饼:冇得输,$32大大份好似有14-16件(唔记得咗)香蕉馅好足料,加上炼奶不得了❗️❗️❗️虾饼:正常中上水平🤔酸辣凤爪:唔会太辣,其他洋葱配料都爽脆新鲜,唔知点讲,就系正常,系好食嘅。猪手饭:炆个猪手非常之淋,入味,但份量略嫌少咗啲唔够送饭。个脆猪饭原来系烧肉,真系做到个皮好脆,啲肉下面仲有菜,同样都系份量较少。有叫海南鸡饭,海南鸡份量有成两层咁多,鸡唔肥皮薄肉滑,冇乜脂肪,比起出面60几蚊一个饭真系又抵食又好食好多。无吹水🤭🤤龙眼冰以为系碎冰,点知原来系普通冰粒,但系胜在龙眼肉占个杯三份一,味道唔错。仲有杯泰式奶茶,系正宗嘅
睇menu每样野都好平,饭同面份量都可以,
最贵都只系40几蚊,小食更加唔使讲,
佢哋标榜每样都平平哋份量小小地,
可以比客人有更多选择叫多啲唔同野试,
唔计半只海南鸡,小食最贵都只系$32,
最令我惊讶嘅系冬阴功汤:
第一次见冬阴功系咁多料,唔辣又香,
香蕉煎饼:
冇得输,$32大大份好似有14-16件(唔记得咗)
香蕉馅好足料,加上炼奶不得了❗️❗️❗️

虾饼:
正常中上水平🤔

酸辣凤爪:

猪手饭:
炆个猪手非常之淋,入味,但份量略嫌少咗啲唔够送饭。
仲有杯泰式奶茶,系正宗嘅味道,无可挑剔👍🏻

服务热情,系咁过嚟倾偈,又问我哋好唔好食主动比水比碗,座位唔会话迫,环境舒适,冷气又唔会太冻,墙身仲有街头风设计,坐墙边仲可以打卡,比起联和墟转过某间泰国嘢又贵又普通又要排长龙(都唔知排乜嘢),依家绝对系食泰国嘢嘅首选,佢主打正宗泰国街边小食,Menu上面唔会好多嘢拣,但就正因为咁所以做到样样都好出色,绝对推荐👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🔥🔥❗️
而家除咗嚟联和墟食群记,又多一间我会想系咁食嘅舖头😂
2020-11-20
  • 必饮冬阴公汤