2019-11-28
之前一直冇食过自助式嘅石烧牛扒,因为定价唔平,得嚿扒自己烧,先唔讲无任何烹调技巧可言,而且仲觉得唔会用上什么靓肉俾你。但朋友话真系好想试😂,叫我陪佢食晏try try。难得星期五就出去旺角食,上网一search石烧牛就见到”🗿石石石牛牛牛🐮”呢个名,就俾佢吸引咗哈哈,餐厅位置其实都几近太子始创𠮶边。店员姐姐喺门口落力宣传,一入去原来就要点餐同比钱先,再揾位坐等取食物。餐厅基本上系全自助模式,老实讲都几方便。餐厅主要就系食牛扒,但lunch time都有提供石锅饭,多个选择。不过我哋一早都决定咗要牛扒🥩㗎喇,呢到主要分3种牛,分别系磊牛扒、牛肩肉同西冷牛扒,每只都可拣200g、300g或400g,我对重量呢方面无乜概念😂。我哋要咗一份300g牛肩肉($110)同一份200g西冷牛扒($128),西冷就算细嚿啲都贵过大嚿啲牛肩肉👀。而食完后我发现一分钱一分货系无错嘅,西冷系明显好食啲,牛味浓郁!但牛肩肉都几好,系有少少边位韧咗啲。两嚿肉都比我想像中好食,就算无点酱都唔会话无味,但当然有酱好食啲,点烧汁好正,送饭一流😋。300g牛肩肉非常厚身高身啊,好彩牛扒一出时厨已经将外层煎得熟啲,如果唔
300g牛肩肉非常厚身高身啊,好彩牛扒一出时厨已经将外层煎得熟啲,如果唔系,太厚自己烧,未必烧得熟。但都建议一开始切哂成块扒先食,免得块石冻咗😛。
200g西冷就真系切时已经觉得块扒几好,无牛肩肉咁厚,但其实呢个份量都已经好够食。最开心系将牛扒切哂一粒粒后,最后先食𠮶啲都无因为长期放喺嚿石上变到过熟同鞋口👍。
除咗牛扒外,沙律、前菜、汤、饭同饮品都系任饮任食,自己服侍自己就得😎,本住乜都试少少,因为觉得应该唔会太好食。但每样嘢都比想像中出色,汤唔会太味精同有好多紫菜,而🍚饭就够软熟同用上珍珠米,最紧要系2样都够热。腌萝卜同泡菜都几好,沙律就无试。
呢到好好有埋饮品,湿下个口都好丫,有绿茶粉🍵同3款冻茶,味道就普通啦,偏淡唔甜,洛神花山渣茶会好啲,冻绿茶就唔太推介。
总括嚟讲,呢次系我第一次食石烧牛嘅体验,各方面都比我想像中好。🥩牛扒质素唔错,对自助嘅食物亦都满意。餐厅环境干净,自助区都无话四周系水系食物,另外仲有围裙俾食客用。不过座位比较窄,如果对面都有坐客人呢,就未必放得哂啲碗呀杯呀𠮶啲,但都可接受的,因为预咗嚟呢到系食嘢,唔系坐几粒钟𠮶啲餐厅。价钱方面,西扒比较贵,另外2款就ok,毕竟嚿肉好大,有汤有饭。有机会都想再食下,同时亦令我无咁抗拒石烧牛!