2012-08-16 1091 浏览
装修颇清雅, 灯光偏暗, 如果要看菜牌就可能会不够光, 但既然都是由他们发版, 都唔会影响到, 他们解释是想客人更感舒服才将灯光调为比较暗, 整间菜馆都约十张台吧!!先奉上薰衣草花茶和鱼皮花生, 但薰衣草味真系好淡, 好淡, 是我们问他才得悉是花茶, 然再认真用鼻去感受,才闻到轻微薰衣草味素寿司拼有 - 酸姜, 皮蛋, 牛蒡丝, 木耳, 斋肉配合芝麻酱, 入口很好味 蕃茄汤素饺 - 因为饮唔出个汤底系乜, 问侍应, 原来是蕃茄, 真系估佢唔到, 真系冇蕃茄味和酸味?? 反为似 "唔够料的南瓜汤黄金绣球 - 外型很靓, 入面是素鸡, 配合桃酱, 甜甜的很好甜, 唔油 酿茄子 - 上碟时颇热, 要小心荡口, 中间那粒, 咬入去都几得意, 是一丝丝的质地, 如果这里不是素菜馆, 我会以为是带子 , 总之都是素肉咁尚下的东西!! 后来看到其他网友解话, 原来中间的是冬菇定, 真系估佢唔到 (如果我这碟和那个网友所食的做法完全一样的话) 芝士杂菌批, 个批好似纸咁薄, 唔油, 一般啦, 又唔差,但称不上很好味鲜果炒年糕 - 有龙眼肉, 唔系好辣, 好惹味,如果10分是劲辣, 我俾3
味增汤浸粉丝
芝士杂菌批
蕃茄汤素饺
咖喱牛腩煲

鲜果炒年糕 - 有龙眼肉, 唔系好辣, 好惹味,如果10分是劲辣, 我俾3分

虫草汤 有粟米, 红萝卜, 真系好好味

香草四季平安 - 即是酿豆付, OK
黄金锈球(鸡)
咖喱牛腩煲 - 有鱼旦, 蕃茄, 素牛腩, 薯仔, 椰菜 - 真系形神俱似, 尤其粒鱼旦, 连味都似
另有十谷饭, 蒜香多士配合食, 唔辣的, 辣度- 1分,

味增汤粉丝汤浸菜 - OK, 冇乜特别
合桃糊唔够香, 不可以说''稀'' , 我知道有些合桃糊是会加淡奶, 唔知佢地这里的做法是否有加, 但当时食入口就唔多觉有奶味 ; 话虽如此, 仍是好味的

招呼 - 很一般, 其他食评又话会主动说出每一度菜名, 但其实我这里写的菜名, 全是我地开口问的

初时, 其中一个朋友话, 食斋有保留, 因为好肥, 都是传统感觉, 食斋卥味, 芋鱼等等, 但今次菜式, 煮法都有新鲜感, 很不错

总共十道菜, 2个甜品, 很满意, 整体味道适中, 不会偏咸, 偏油

$218 / 位, 冇加一, 冇茶介
如果灯光光番少少会好D

寿司拼
煎酿茄子
鲜果炒年糕
虫草汤
香草四季平安
合桃糊榚花糕
题外话/补充资料: 综观网友提供食评, 大家所食的食物, 都是7-8成相似, 当然做得生意, 冇可能只得几度板斧, 希望我下次会食到其他款式. 做私房菜有一个好处, 冇菜牌, 当晚煮乜由大厨话事, 咁厨房迁就自己方便好预算
2012-08-15
寿司拼