2021-01-15
食因:以往成日系讨论区入面一讲起米线都有云桂香既身影,而小弟正正系一个热爱米线又无辣不欢嘅人,加上近日学校附近将会开分店,系未开之前想去试下,所以一放学就本着好奇和朋友9冲去食啦。优点:1.够辣!!!(汤底入口第一啖好有惊喜,哽口得嚟有种「哗!几有趣既感觉」,但麻的部分就欠奉)2.食完唔会觉得好腻(各花有各眼,每个人对腻嘅定义唔同)3.奶茶唔错,甜度啱啱好4.餐厅环境尚算良好缺点:1.辣味好快厌(得第一啖有惊喜,正常面应该愈食愈辣,而第一啖和最后一啖应该有不同的感觉。辣椒同不同香料嘅结合理应造就一种与众不同的汤底,但系呢碗愈食愈平淡亳无特别,到最后甚至觉得难食,得返辣呢种舌尖上既刺激。咁我食辣椒好过啦!!)2.贵(在同区既餐厅嚟讲价格定位相对高。E.g.猪颈肉同埋肥牛都要加15蚊既真系揾唔到)3.麻辣只辣唔麻4.侍应服务态度欠佳总结:老实讲我系个啲系辣就收货既人,第一次食完辣野咁失望,而朋友都觉得相对普通,完全冇再去食既冲动。朋友食小麻辣,我食劲麻辣都食唔到个种嘴唇麻痺嘅感觉,一碗唔麻叫意外,两碗唔麻叫实在。另外,如果话汤底系一碗面既精髓,咁好既𩠌菜就系令一碗面画龙点精既存在,单调既汤
优点:
1.够辣!!!
2.食完唔会觉得好腻
(各花有各眼,每个人对腻嘅定义唔同)
3.奶茶唔错,甜度啱啱好
4.餐厅环境尚算良好
缺点:
1.辣味好快厌
2.贵
3.麻辣只辣唔麻
4.侍应服务态度欠佳
总结:
老实讲我系个啲系辣就收货既人,第一次食完辣野咁失望,而朋友都觉得相对普通,完全冇再去食既冲动。朋友食小麻辣,我食劲麻辣都食唔到个种嘴唇麻痺嘅感觉,一碗唔麻叫意外,两碗唔麻叫实在。另外,如果话汤底系一碗面既精髓,咁好既𩠌菜就系令一碗面画龙点精既存在,单调既汤底(可能得麻辣系咁啦)加上毫无特色的配菜令我觉得真系可一不可再。希望下次有机会去既时候,啲𩠌会畀到我惊喜。