2020-06-26
今日原本计划去食西餐早午餐嘅,点知间餐厅今日装修无营业。 时间常早,结果喺附近周围逛就见到平时好多人食嘅车仔面今日比平时少人所以就去试一下有咩咁好食!店舖外面装横有怀旧feel嘅,姐姐好人,同我讲好快就转枱,等左3张枱就入得去坐。入到里面都几有特色,报置都几仔细连筷子同牙纤筒都系怀旧架~ 我地点左两个三𩠌面,鱼片头、车仔面其中三宝猪大肠 、白萝卜配米粉, 再配个古法辣汁。 再黎一个咖喱鱿鱼、猪红,猪大肠配鲜制油面加金牌麻辣汁。我平时都有去开食车仔面,深水埗x记、上水x记、中环x尊都有食嘅~ 大埔一直都未有好食嘅食仔面,等又我今次试下呢间得唔得先~碗面一黎到, 先讲一下份量,一个女仔黎讲系够嘅,男仔就可能岩岩够喇,要出面补多个豆腐花先够数!汤底唔会太咸,古法辣汁系车仔面的经典味道,米粉正常野。 讲到主角系啲𩠌,猪大肠好食,唔臭系合格嘅标准,继而卤水味可以再浓一点,够淋身肥美;到我至爱嘅猪红,猪红口感好,平时出面食啲差嘅似放嚿胶入口咁样无鸡/猪红味,如果有食开猪红嘅人会知我讲咩~ 呢间三不管啲猪红有以前嘅味道👍🏻,好食😋; 白萝卜今日唔算甜,有少少渣,可以接受。咖喱鱿鱼就普普通通喇~三𩠌一
汤底唔会太咸,古法辣汁系车仔面的经典味道,米粉正常野。 讲到主角系啲𩠌,猪大肠好食,唔臭系合格嘅标准,继而卤水味可以再浓一点,够淋身肥美;到我至爱嘅猪红,猪红口感好,平时出面食啲差嘅似放嚿胶入口咁样无鸡/猪红味,如果有食开猪红嘅人会知我讲咩~ 呢间三不管啲猪红有以前嘅味道👍🏻,好食😋; 白萝卜今日唔算甜,有少少渣,可以接受。咖喱鱿鱼就普普通通喇~三𩠌一面收hkd38唔特别贵+hkd8有樽装汽水,整体评价系值得覆桌!不过如有大热天时要等10张枱先入到去食就...有啲却步。建议早啲去食。