2014-10-18
今年8月16日系我人生第一次HIGH TEA,VIVI带左我去食旺角帝京嘅LION ROCK,因为已经系一星期前订左位,所以去到基本上唔洗等就入到去。一入到去就觉得个场地几令,又大装修又令,而且仲有面落地玻璃,可以睇到出面铁路嘅景色,都几写意。其实系订位果阵我地就已经睇中左个"黑松露钻石TEA SET",睇食评同相都已经流哂口水,所以一到就已经即落ORDER。小妹第一次见到TEA SET架,兴奋到癫左系咁影,搞到VIVI要系咁避待镜头。TEA SET第一层系咸食~小妹个人觉得上面呢个汉堡同个样类似沙律三文治系呢层最好食。个汉堡系鸡排,小妹最中意食鸡排,佢呢块排嫩得黎好JUCIY,仲要系一口SIZE,好方便食。而个"三文治"就清清淡淡,带小小咸味,唔会太清淡无味,用黎清清个口啱啱好。 呢两款就冇咩特别,个"带子"调味唔错。TEA SET第二层系细件嘅甜品,全部都好令,但系入口就冇惊喜啦。TEA SET嘅第三层系大件啲嘅甜品╴有我最中意嘅CREME BRULEE呀~~~CREME BRULEE系一个细杯仔,都几得意,可以捧住黎食^田^佢口感好滑,蛋香味同云呢拿味浓郁得黎平衡得好好,面果层焦
其实系订位果阵我地就已经睇中左个"黑松露钻石TEA SET",睇食评同相都已经流哂口水,所以一到就已经即落ORDER。 小妹第一次见到TEA SET架,兴奋到癫左系咁影,搞到VIVI要系咁避待镜头。 TEA SET第一层系咸食~ 小妹个人觉得上面呢个汉堡同个样类似沙律三文治系呢层最好食。
而个"三文治"就清清淡淡,带小小咸味,唔会太清淡无味,用黎清清个口啱啱好。 呢两款就冇咩特别,个"带子"调味唔错。 TEA SET第二层系细件嘅 甜品,全部都好令,但系入口就冇惊喜啦。 TEA SET嘅第三层系大件啲嘅 甜品╴有我最中意嘅CREME BRULEE呀~~~ CREME BRULEE系一个细杯仔,都几得意,可以捧住黎食^田^
佢口感好滑,蛋香味同云呢拿味浓郁得黎平衡得好好,面果层焦糖都烧得啱啱好,食完唔够喉,小妹仲抢埋VIVI果杯黎食⋯^W^" 另外有仲有杯奶定椰汁嘅布甸,入口冇特别,连个味都唔系咁突出。
其实个餐系有餐饮跟嘅,青柠或西瓜梳打水,小妹饮左一啖梳打水就心谂以后都唔会再叫,
梳打水对小妹黎讲只系有汽、那喉又有小小西瓜味嘅药水,所以小妹食到口干都只系狂饮水。
个TEA SET大约$5XX,两人份量,又食得真系好饱,小妹食完好似食完晏就咁FU,而且第一层同第三层对小妹泉讲系带啲惊喜嘅,所以小妹觉得都算大件夹抵食。