2006-07-14
唔经唔觉今个已经系第一百个食评,当然唔可以求求其其揾间嘢嚟食la。下昼过CWB找女友食饭,之前谂住去寿司广,点知早一日book位都full house,真夸张。忽然谂起呢间铺未食过,就决定咗呢度作为我第一百个食评...踏进铺内,发现地方唔大,典型日本寿司铺格局。之前已经book咗坐sushi bar,估唔到仲系坐响老板今村先生面前,真系发达lor..叫咗lunch sets入面最贵嘅二个餐,女友食嘅餐包十件自选寿司,加三件刺身、前菜及面豉汤;我拣嘅set就只系得十件自选寿司(无剌身嘅)。先嚟刺身作为热身,油甘鱼算系肥美,无渣;吞拿颜色红卜卜,睇上去几新鲜,不过美中不足系有少少筋;无试到旧甜虾,不过听女友讲话都几好。跟住就开始寿司宴嘞...今村先生跟足传统,先嚟淡口嘅白身鱼--- 金目𫚭够鲜,鱼味浓,口感清新,忽然想起三年前响筑地巿场寿司大食过嘅味道;大拖罗呈红白相间,直头好似食嚿鱼油入口咁,不过发现食落口时有D渣,眉头有少少皱,呢样都系见诚嘅出品胜一筹;再嚟鸡鱼及象拔蚌,鸡鱼嘅口感同hamachi好似,都好新鲜;象拔蚌好爽口,一D都唔韧。跟住就嚟比较浓味嘅 --- Anago系一流嘅,
跟住就嚟比较浓味嘅 --- Anago系一流嘅,再加上搽响上面嘅鳗鱼汁,实非平常食嘅普通鳗鱼可比;Uni颜色金黄,口感甘香丰𣍰,有海水味,不俗。
跟餐嘅茶碗蒸好滑,内里有白果、冬菇、虾等材料,几地道,跟响日本食嘅出品差无几;面豉汤好清,附有一两件吞拿鱼鳍肉"lun"吓,跟普通铺头出品嘅"庸俗"味道好很多。
用嘅米当然系日本米,口感松软,见今村师傅用三手完成一件寿司,功夫到家。
一边食嘅时候今村先生都会撩吓你倾偈,我就多口问佢哋嘅货系唔系多数系筑地嚟,佢话大部份都系,另外有部份就从九州嚟,一星期返货四次咁话...
倾倾吓最后食埋个芝蔴雪糕,功德圆满...