2020-03-14
虽然现在好多餐厅都叫苦连天,但依然不少餐厅开张。旅行前看到有周刊报道这间位于太子专食本地蚝嘅餐厅,价钱唔太贵,又几有趣,因此同屋企人去食下。店非常小巧,完全系家庭式经营,幸好而家系刚刚报导初期都未太爆,不用等位也可以入场。间铺系有第二代蚝民开嘅直送点,家族于流浮山养本地蚝,蚝日日有新鲜货,基于佢哋对蚝嘅认识,佢地创作左好多种唔同嘅菜式。鲜蚝汤米线应该系呢一间野嘅入门之作,要认识最原始嘅鲜味,呢一个米线一定帮到你,大大只的鲜蚝,最清新嘅汤,加上米线,爱简单鲜蚝的味道,一定非这个莫属。可能你会话另一个简单的选择一定系鲜蚝粥,绵绵嘅粥底加上数只同样大小嘅鲜蚝,加上店方提供的菜甫,鲜蚝粥立刻提高了非常的水准。平时食潮州嘢都知道,香脆蚝饼唔系间间做得好,有时有啲潮州店都做得麻麻,但呢度用上非常大只而足料的蚝仔,还有其蚝饼用上了鸭蛋来煎,粉又不会太厚,味道层次都不同,最紧要刚刚煎起那一刻又香又脆。个人来说,胡椒鲜蚝汤绝对系我个人最爱的选择,呢度个蚝嘅鲜味,头先食米线嘅时候都已经知道,不过完全将蚝鲜味提高到最高嘅层次,最爱一定系呢个胡椒汤莫属,饮下去,又热又滚,而且胡椒香好强,加点姜丝,味道更强。太
太太吃的牛三鲜米线相对冇蚝咁抢眼,虽然牛丸和牛腩都几好,但相对无蚝令人一试难忘,而且同专食牛嘅专门店当然争啲,不过,阿妈都冇系度,冇理由揾,正等如你冇理由系食牛扒餐厅话人地啲菜唔好食。
然后又试了煎金蚝仔,同啱啱嘅鲜蚝汤同鲜蚝米线有几大分别,这个相对最吃到厨房嘅功架,蚝边都带脆,煎得火喉刚好,如果系用上大少少嘅蚝,应会更好食。
最尾整多碗金蚝米线,满足。
食咗几样唔同嘅野,除咗食到蚝嘅美味外,也感受到多种不同煮法变化,你唔使三心两意选择食乜嘢,专心一致吃蚝就好了。
PS如果你喜欢喺屋企下厨,唔想成日出街食,仲可以买一大返蚝返去煎,价钱都不算太贵,如果系fans,绝对值得试。
第一蚝粉面
旺角西洋菜南街258-260号长宁大厦地下C及D号舖