2012-07-11 31 浏览
家人一早安排好毕业典礼后同我庆祝下, 于是就拣左尖沙咀朗廷BUFFET, 贪佢座位唔多, 唔会有争食情况。两星期前订好位, 要求靠窗比较静o既一边o既枱, 最终坐番同上次同一张枱, GOOD!一坐低, WAITER就介绍每人可以选两款主菜, 可惜冇左好好味O既佛跳墙, 今次选择有鲍鱼, 肉眼, 羊扒, 比目鱼, 我地三个人拣晒四款SHARE食。食主菜之前, 当然要食啲前菜冷盘先啦, 先攻我最钟意O既海鲜冷盘, 呢度O既冷盘有波士顿龙虾, 琵琶虾, 蟹拑, 长脚蟹脚, 特大翡翠螺, 冷虾, 青口等。当中我最钟意O既当然系龙虾啦, 虽然今次好似冇上次咁鲜甜, 但系啲膏就好甘香, 长脚蟹脚都好味, 但今次令我有惊喜O既反而系翡翠螺, 好爽好甜, 赞!呢度O既生蚝系师博KEEP住即场手开的, 不是用机开的, 生蚝有两款, 分别系美国同澳洲, 个人较偏好澳洲的, 虽然唔大只, 但系都几肥同鲜。除左生蚝, 呢度仲有烧蚝, 正合我爸口味, 好似有4-5款烧法的, 即叫即烧, ORDER左, 10分钟后就去拎就OK了, 都几特别。 呢度O既烟三文鱼亦系推介之一, 因为佢系厚切O既烟三文鱼, 唔好太咸,

食主菜之

呢度O既烟三文鱼亦系推介之一, 因为佢系厚切O既烟三文鱼, 唔好太咸, 有咬口之余仲好甘香, 厨师介绍系澳洲的, 推介!

热食方面, 一向不是我食BUFFET的主打食物, 我只系试左呢度O既即切烧牛肉同埋芝士煮龙脷鱼, 烧牛内好有牛肉味, 伴英式芥末系我首选。

甜品方面, 呢度O既甜品选择不算太多, 都系一般切饼, 小蛋糕, 同埋一啲小杯MOOSE等, 不过佢有一部机可以即整小PANCAKE, 按个制等一阵就会整好, 可以自己捞朱古力酱, 士多啤梨酱等等。

呢度都有梳乎梨的, 不过每人只可以ORDER一份, 餐牌上有四款口味, 但系一晚只会有2个口味可以拣, 我拣左芒果味的, 如果佢冇限每人一个, 会更好!

雪糕方面系哈根大使雪糕, 唔系一小盒自己拎的, 走埋去甜品师传会问你要咩口味再"BUK"俾你, 唔驶自己搅到咁论论尽尽咁, 必须一提呢度O既脆筒好好味, O系好饱O既情况下, 我都忍唔住食左一个脆筒, 哈!

WAITER SERVICE方面, 收碟添水都几有效率, 不过人手不多, 要ORDER野都要等一阵先有人见到。
冻的小前菜, 鹅肝酱好味~
另外, 本人好欣赏食物KEEP住有REFILL, 可能放食物的地方不算大, 放的数量不多, 但就做到KEEP住有REFILL, 唔会出去见到冇晒冇得拎, 而家完全冇排队争食党, 所以用餐过程心情都可以好好放松, 唔驶排队抢食咁, 比较ENJOY!

用汇丰白金卡有八五折, 埋单每人唔驶五百蚊, 个人觉得呢个食物质素也算不错!
烟三文鱼, 右上角的芒果MIX很开胃
主菜一般, 没有什么特别
火腿一般, 蜜瓜抢晒镜
部份甜品
2012-06-20
用餐优惠
信用卡优惠
冻的小前菜, 鹅肝酱好味~
烟三文鱼, 右上角的芒果MIX很开胃
火腿一般, 蜜瓜抢晒镜