2018-06-29
住大埔嘅同事一早推介过呢间八妹鸡煲比我话好出名!系巷仔度今日去大埔等人收工,顺便就行黎试下未去之前,以为系好旧嘅小店点知门口光鲜,入到去靓过一般茶餐厅似酒楼格局!楼底好高,所以唔会焗促,坐位都宽倘,2个人坐4人位坐低即叫鸡煲先第一次食,未知辣度,先叫小辣试下半只鸡嘅份量,2个人好够!食落好香,小辣对我朋友啱啱好,对我食开谭仔小-中辣嘅人黎讲,我觉得可以食中辣,会更过瘾!味道唔同我以为食过嘅鸡煲佢除咗有花椒八角味,仲有浸甜味,好味道佢d配料价钱唔贵,所以咩都有嗌d食完鸡煲就加汤打边炉,落完晒呢一渣就啱啱好加埋d竹笙一齐煲,索晒d汤好正食落好爽滑!即炸响铃,黎到热辣辣我钟意佢个size,因为我系浸一浸汤就即刻拎上黎食,呢个size易handle d好脆口,好好味谂唔到要虾定墨鱼滑好双拼加10蚊就可以试晒佢d滑唔系弹牙𠮶种,但食得到好足料特别系墨鱼滑好有惊喜!食落口感有d似鸡软骨丸子另一样惊喜系呢个芝士豆腐咬落去d芝士好浓!系杰身味道好似吉野家嘅芝士狮子狗但我钟意呢旧嘅质感多d真系爆芝架😋😋打边炉当然唔少得肥牛叫咗呢款a级安格斯牛花纹好靓,食落质感好好,油花分布平均但奇怪嘅系牛味唔浓食到最尾
话好出名!系巷仔度
今日去大埔等人收工,顺便就行黎试下
未去之前,以为系好旧嘅小店
点知门口光鲜,入到去靓过一般茶餐厅
坐低即叫鸡煲先
第一次食,未知辣度,先叫小辣试下
半只鸡嘅份量,2个人好够!
味道唔同我以为食过嘅鸡煲
佢除咗有花椒八角味,仲有浸甜味,好味道
佢d配料价钱唔贵,所以咩都有嗌d
食完鸡煲就加汤打边炉,落完晒呢一渣就啱啱好
加埋d竹笙一齐煲,索晒d汤好正
食落好爽滑!
即炸响铃,黎到热辣辣
好脆口,好好味
谂唔到要虾定墨鱼滑好
双拼加10蚊就可以试晒
佢d滑唔系弹牙𠮶种,但食得到好足料
特别系墨鱼滑好有惊喜!食落口感有d似鸡软骨丸子
另一样惊喜系呢个芝士豆腐
咬落去d芝士好浓!系杰身
味道好似吉野家嘅芝士狮子狗
但我钟意呢旧嘅质感多d
真系爆芝架😋😋
打边炉当然唔少得肥牛
叫咗呢款a级安格斯牛
花纹好靓,食落质感好好,油花分布平均
但奇怪嘅系牛味唔浓
食到最尾几旧,渌耐d,牛味先出
2个人咩都想试,最好叫个蔬菜篮
呢兜好正,竟然有芦笋!粟米仔都好清甜爽口!
估唔到番茄索晒味咁好食,酸酸地,好开胃
呢度d嘢饮大大杯,衬晒打边炉
叫咗柠檬柑桔,好夹!
食到有d腻嘅时候饮一啖,好清爽
咁啱隔离枱坐住一枱烦烦地嘅客
见d呀姐都好好态度,真系难得
d呀姐都真系几nice,见到只碟装满骨又会换碟,见我哋唔识搞个炉又即刻帮我哋整,上菜又会讲明呢样系咩黎
呢d睇落好似好简单嘅嘢,都唔系间间餐厅做得到