今次系本猫既第一篇食评啊要打到有咁好睇得咁好睇至得!话说本猫系一只路痴 , 十万年都唔会自己出去咁远揾野食 。今次会出到去九龙城揾Gioia by Chi , 全靠某饮食杂志既食评写得太好啲相影得太靓。千辛万苦去到Gioia by Chi , 果然冇令我失望啊吓左手边绿色既呢件系green apple mascarpone , 右上角既系Strawberry Rose Yogurt ,右下角既系Gioia Cheese Cake 。由于挂住食既关系 ,唔记得帮佢地完整既时候逐件影靓相 呢件Strawberry Rose Yogurt本来系四四方方咁既 , 件饼外观满哂分不但止 , 味道都唔错佢外面其实系一啲类似mousse既软硬适中既Yogurt冇睇落去咁霖 啲Yogurt 好sweet , 系口中耐左就会有玫瑰既香味渗出黎 吉开左之后就见到佢内里既士多啤梨酱原来仲觉得佢出面层yogurt 太甜 ,但系加埋啲士多啤梨酱之后就岩岩好 !呢件green apple mascarpone好优雅 [ 虽然比我地食哂咁济 ]件饼既面层系类似一啲青萍果啫喱咁既野 ,第2同4层都系一啲酸酸甜甜既软
今次系本猫既第一篇食评啊要打到有咁好睇得咁好睇至得!

话说本猫系一只路痴 , 十万年都唔会自己出去咁远揾野食 。
今次会出到去九龙城揾Gioia by Chi ,
全靠某饮食杂志既食评写得太好啲相影得太靓。
千辛万苦去到Gioia by Chi ,
果然冇令我失望啊吓
经过左个几钟车程既摧残 , 啲饼仍然咁靓咁艺术 (虽然散左小小:P)
右上角既系Strawberry Rose Yogurt ,
右下角既系Gioia Cheese Cake 。
靓靓既蛋糕暂下眼就比我同家姐同细佬食哂:D
由于挂住食既关系 ,
唔记得帮佢地完整既时候逐件影靓相

Strawberry Rose Yogurt
呢件
件饼外观满哂分不但止 , 味道都唔错
佢外面其实系一啲类似mousse既软硬适中既Yogurt
冇睇落去咁霖
吉开左之后就见到佢内里既士多啤梨酱
原来仲觉得佢出面层yogurt 太甜 ,
但系加埋啲士多啤梨酱之后就岩岩好 !
green apple mascarpone
呢件
件饼既面层系类似一啲青萍果啫喱咁既野 ,
第2同4层都系一啲酸酸甜甜既软cheese ,
比佢地夹住果层系一层青萍果果肉。
原本唔知仲以为个饼系白提味
不过真系酸酸甜甜咁好开胃好醒晨
又唔会太heavy , 系消暑既好推介
Gioia Cheese Cake
最后就系呢件
Gioia Cheese Cake啦 ! [十万分强烈推介]
呢件系猫食过咁多红莓cheese cake入味最好食既一件
佢啲cheese入口之后超级香 ,
加埋中间层酱 , 酸甜得黎又冇抢到cheese cake 应有既香味 ,
饼底都冇令人失望。
睇返之前啲食评见到有食家认为佢既上面既红莓得两粒太少 ,
个人认为已经好足够 ,
红莓比较酸,太多就会over左
反而依家加埋啲cheese就岩岩好 !
推推推推推推推推推推推推推推推推推推推推推推推推

总括而言
第一次试Gioia by Chi 既cake 都觉得唔错既 ,
下次可以试埋其他

话者好多sister 都会怕蛋糕太heavy
唔使怕 ! Gioia by Chi 既蛋糕都系low sugar 架 haha

而且饼既价钱都同佢既质素成正比
买件艺术品返屋企再食佢落肚都有啲唔舍得架

无计啦鬼叫佢好味咩haha

一定有回头啊!!!
2011-06-18
外卖自取