去台湾前,同朋友打咗个边炉,倾吓行程🫠发现呢间都几好食,分享下:🪄前菜:蕃茄几甜、爽口,用咗d醋同豉油去浸,开胃得嚟,又唔会过酸,几好。👹🪄汤底方面:我哋拣咗个胡椒猪肚花胶鸡汤,原来胡椒猪肚鸡+花胶鸡,都几夹🤣汤未加任何嘢前,几清;加咗胡椒之后,辣辣哋咸咸哋,几暖胃。😻汤底配嘅猪肚,肉分开2层,上层几爽口,下层几烟韧,唔会咬极都唔烂!几好食!😺鸡块系髀同翼嘅部位,好滑,大旧有口感!🤤🪄肉类方面:🫴🏻胡炉牛拼盘牛颈脊几有咬口,又唔会韧,又唔会太肥,非常出色!🙌🏻牛舌芯薄切,非常爽口!👊🏻肥牛就腍身d,建议大家夹牛胸爽一齐食,增加口感,亦可以中和一下牛胸爽嘅油腻感!😼🪄比较有印象嘅饺类:🫴🏻黑松露蟹肉饺外皮偏腍,不过馅好香黑松露味、仲有芝士,非常邪恶!😈🫴🏻手工云吞虾都几弹牙、爽口,猪肉馅唔会过肥,不错!☺️🫴🏻自家制韮菜饺馅料好丰满,韮菜食落新鲜、好香!🤩🪄比较有印象嘅丸类:🫴🏻皇帝柱贝墨鱼丸柱贝味都几香,加入咗黑鱼丸入面,令口感有提升!🥳

🪄前菜:

🪄汤底方面:

鸡块系髀同翼嘅部位,好滑,大旧有口感!🤤

🪄肉类方面:

🫴🏻胡炉牛拼盘

牛颈脊几有咬口,又唔会韧,又唔会太肥,非常出色!🙌🏻

牛舌芯薄切,非常爽口!👊🏻

🪄比较有印象嘅饺类:

🫴🏻黑松露蟹肉饺
外皮偏腍,不过馅好香黑松露味、仲有芝士,非常邪恶!😈

🫴🏻手工云吞
虾都几弹牙、爽口,猪肉馅唔会过肥,不错!☺️

🫴🏻自家制韮菜饺
馅料好丰满,韮菜食落新鲜、好香!🤩

🪄比较有印象嘅丸类:

🫴🏻皇帝柱贝墨鱼丸
柱贝味都几香,加入咗黑鱼丸入面,令口感有提升!🥳
2023-03-22
  • 胡椒猪肚花胶鸡锅