2013-07-30
大前日(27-7-2013 Sat)晏昼同男友行完由二级历史建筑物”蓝屋”活化成o既动漫基地后,按行程到呢间食个”下午茶”,时间都只系1:50pm,但由于座位唔多,所以系full晒,不过o岩o岩有人走,我o地就有位喇.我o地要$14.00o既红豆冰,$13.00o既谷古,同样系$15.00o既扒芝牛多士同沙爹牛肉包各一.好快,两杯o野饮到o黎,先饮一啖谷古,唔系好甜,浓度都适中,我觉得可以再甜啲.而好期待o既红豆冰呢,大大粒红豆几多,但点解啲红豆唔甜o既?虽然够腍,但冇乜’沙’,奶水够甜,但始终都系唔好饮.呢间o野其实都好耐个㖞,点解会咁差o架? 等多一阵,两样o野食都到o黎,影好想即食.我先食扒芝牛多士,拎上手,件多士软腍腍,我好惊啲咸牛肉会跌晒出o黎,唔太多o既半熔芝士味道好似唔够,整体觉得OK.之后到沙爹牛肉包,牛肉大件,好彩汁都畀得够多,令我不致于要干哽热狗包,沙爹牛肉系冻o既,亦唔辣,由于热狗包冇烘过,所以觉得口感’争’啲.好一般.食完后我o地都觉得饱喇,而我就轮流饮两杯o野,男友话不如倒埋一齐饮,甜度咪o岩o岩好啰.好,我将佢倒成一杯谷古红豆冰,咁就好饮啲喇,不过啲红豆真
好快,两杯o野饮到o黎, 先饮一啖谷古,唔系好甜,浓度都适中,我觉得可以再甜啲.
而好期待o既红豆冰呢,大大粒红豆几多, 但点解啲红豆唔甜o既?虽然够腍,但冇乜’沙’,奶水够甜,但始终都系唔好饮.呢间o野其实都好耐个㖞,点解会咁差o架?
等多一阵,两样o野食都到o黎,影好想即食.
我先食扒芝牛多士, 拎上手,件多士软腍腍,我好惊啲咸牛肉会跌晒出o黎,唔太多o既半熔芝士味道好似唔够,整体觉得OK.
之后到沙爹牛肉包, 牛肉大件,好彩汁都畀得够多,令我不致于要干哽热狗包,沙爹牛肉系冻o既,亦唔辣,由于热狗包冇烘过,所以觉得口感’争’啲.好一般.
食完后我o地都觉得饱喇,而我就轮流饮两杯o野,男友话不如倒埋一齐饮,甜度咪o岩o岩好啰.好,我将佢倒成一杯谷古红豆冰, 咁就好饮啲喇,不过啲红豆真系唔好食,我o地都冇食晒.
味道分系2.42分, 抵食系1.5分
服务:
好好,亚姐好有礼貌.
环境:
由于系二级历史建筑物,呢o度应该唔畀佢o地装修,所以只有砖墙身同瓦片顶,亦都冇厨房,所有o野食都由o系隔离大厦o既原舖拎过o黎.