2018-11-17 742 浏览
早前男同事FCP话揾日一齐食饭,我就叫埋女同事ES同男事RL,约o左o系9-11-2018( Fri)食,我o地拣o黎呢间,早啲o黎到冇乜 人,坐低后睇menu, set lunch都几多选择,最后不约而同地,男o既要$88.00 C餐,黑松露鲜虾炒饭,女o既要$88.00 E餐,泰式烧豚肉扒配红酒野菌汁,要意粉.套餐有餐汤,沙律,甜品同餐茶.落完单,等o左几耐吓,两个黑松露鲜虾炒饭到o黎,再等一轮,两个泰式烧豚肉扒配红酒野菌汁意粉至到.除o左因餐饮未叫外,所有o野食同餐具都一次过摆上托盘送上,唔怪得有同事话呢o度似食飞机餐.汤系冇得拣o既罗宋汤,酸甜度适中,重有薯仔o系入面;沙律系沙律菜,都算新鲜,但太多醋.食泰式烧豚肉扒配红酒野菌汁意粉,落单时都问问侍应呢个辣唔辣?佢答唔辣.所谓泰式烧豚肉扒,原来唔系指味道系泰式,而系烧法系泰式,豚肉扒系烧到有脆口o既感觉,口感适中唔太腍, 红酒野菌汁味道正常,意粉唔系正宗中间硬o个只,又唔会太腍,不过嫌啲汁唔够,令我要干哽.而甜品呢,看似朱古力mousse蛋糕,但又唔系,似系咖啡,但又唔似.最后叫餐饮,要三杯冻奶茶,一杯冻柠茶.落o左单好耐都未有

食泰式烧豚肉扒配红酒野菌汁意粉,
泰式烧豚肉扒配红酒野菌汁意粉餐

最后叫餐饮,要三杯冻奶茶,一杯冻柠茶.落o左单好耐都未有,于是问问,话唔记得落,咁再落.跟住侍应返o黎话冇奶茶,因为冇茶,咁改晒要冻柠茶.不过加怪,点解冇茶又做到冻柠茶?于是又问问侍应,佢答两种茶唔同,奶茶o既茶要冲好后隔过夜,味道至会浓;柠茶o既茶只系用立顿即冲.啊.

四杯冻柠茶o黎到,大大杯o既,正常不过.

味道系3.76分,抵食系2.8分

环境:
好舒服好好坐.
题外话/补充资料: 连同我3篇日本食评在内,这是我第2700篇食评.
2018-11-09
$96.8 (午餐)