2017-07-08
如果要用一首歌形容昨日在这餐厅既情况,除了【等了又等】并无其他更贴切。在宵夜时段,这间甜品冇人去既? 唉......咁伏既野,我都选择左入去。一入去门口哥哥玩电话中,我话「唔该!」,佢用一个狰狞的眼神回应我 :「 唔该你等等。」之后,佢带我们去左3张台,终于有椅可坐了。佢又说:「叫食物系要自己出cashier 处理」,这个当然冇问题la ! 但那时点解我仲唔发觉楼面系一个staff 都冇。到叫野时,我又与那玩电话哥哥一轮对话我:「心太软ar !」哥哥:「心太软卖晒」我:「雪花冰」哥哥:「要等45min」我:「你建议我要咩?可以唔驶咁耐又方便大家」哥哥:「雪糕机坏左,你叫芭菲la !」我:「好ar ! 就咁吧!」(点解我仲未发觉有异样。😑)10:25pm 落单,10:45 pm 问下都唔过份吧!哥哥回应:「我地呢度咸食甜食都一个厨,所以系要等」。心谂,你一个厨,关我咩事呢!我再观察,开始出现好多吉台,但冇客,原来哥哥去截人ar ! 唔做生意 😢点解你头先唔截我呢!同埋,我终于明白,点解你有咁多board game 俾人玩。再等,到11:15pm ,我既芭菲来了,佢叫我等一等,再俾只匙羹
到叫野时,我又与那玩电话哥哥一轮对话
我:「心太软ar !」
哥哥:「心太软卖晒」
我:「雪花冰」
哥哥:「要等45min」
我:「你建议我要咩?可以唔驶咁耐又方便大家」
哥哥:「雪糕机坏左,你叫芭菲la !」
我:「好ar ! 就咁吧!」(点解我仲未发觉有异样。😑)
再等,到11:15pm ,我既芭菲来了,佢叫我等一等,再俾只匙羹我。点知等到雪糕溶了,佢都冇俾我ar ! 我只好自己去攞。
到 11:25pm (一小时),个酥皮芒果卷来了。但超失望,「浓」晒,其实你早d 取出来,咪唔会浓,个客又唔驶等law 。
除了等到花儿也谢了,等到雨停了,等到不再饿了。