2009-10-27
汲取过上次排大队的教训后, 今次预早1:40去到, 但结果又是要等,想不到都要等半个钟。板长都是第一次试, 之前已经上网看看有什么好吃, 其实板长和板前两间的食物都差不多, 只是板长可以逐件叫, 点餐纸有好几张, 花多眼乱, 填左好耐先交到。 芝士飞鱼子寿司$8x2: 紫菜很新鲜,入口还是微脆, 芝士同飞鱼子都几夹。 蟹肉牛油果沙律$25:就咁睇都几大兜, 因为有不少沙律菜垫底, 牛油果很creamy, 蟹肉都吃到, 还有一只熟蛋, 可以自行加柠檬汁, 但我自己就不爱加。 火炙芝士虾寿司$8x2: 餐纸上没有的, 是在餐单见到再同侍应落单,上面块芝士无溶到, 不过芝士味几淡。虾肉质几爽唔会霉。 紫菜虾卷$15: 本来点左软壳蟹卷$20, 但来到时变左虾卷, 傻更更的我见到卷外面系紫菜都仍然照食, 后来揭开餐单一睇先醒起黎错左, 睇下张单都写系软壳蟹卷, 因为价钱不同, 所以同经理讲返。好在我有用相机影低, 俾佢睇返, 但佢又好疑惑咁, 要师傅认下是什么卷, 最后都改返张单。讲返个卷物, 一般啦! 烤虾好细粒同埋唔脆,反而有点韧。 炸蚝$28: 心目中成日想住外层系面包糠个种珍宝蚝, 咁
炸蚝$28: 心目中成日想住外层系面包糠个种珍宝蚝, 咁又系, 廿几蚊唔会大只得去边。 大概系蚝豉咁大,粉浆唔算太厚, 蚝虽然细只但几有鲜味, 当然唔似珍宝蚝咁creamy,暂时还是峰寿司的炸蚝更得我欢心。
海鳗寿司$30: 见之前次次食都是叫鳗鱼寿司, 未试过海鳗是怎样, 今次不得不试啦! 旧饭好细粒,主要都系食海鳗, 啖啖肉。相比之下, 海鳗无左鳗肉那种有咬口而且肥美的感觉, 肉质较散, 酱汁带甜, 我都系钟意鳗鱼多些。
蟹肉蟹膏寿司$9:深绿色的蟹膏其实几反胃的, 哈哈! 蟹膏几鲜甜, 有少许腥但可以接受。
虾膏寿司$9: 又是好新鲜, 只甜虾就几爽。
珍宝帆立贝寿司$18: 研究左好耐叫普通$10定珍宝好, 最后决定都系叫珍宝啦!大只应该较鲜甜。来到又唔觉佢好大件, 不过好有鲜味, 软稔得来又弹。
鳗鱼寿司$13:主要想用来同海鳗比较下, 还是喜爱似中式烧鳝的鳗鱼多些呢!
呢餐食左接近二百元, 未知平日下午时段会唔会少人呢?