2020-12-10
未搬过来大角咀时试过庆记,印象中捞面同生煎包味道都唔错。最近行经利奥坊,先留意到庆记搬咗新铺,地方比以前更为阔落宽趟,就一于入去食个晚饭。餐厅采用QR Code下单,疫情下减少接触,都系一件好事。点菜前,店员送上一壶桂花乌龙茶,最近天气转凉,有杯暖茶暖暖胃真好。茶熏煎软鸡拼卤肉庆面($66)茶熏煎鸡茶熏后比较深色,另上确保鸡皮依然保留香脆可口。鸡肉食落有淡淡茶熏香,颇为入味,不过就略嫌比较干身。开头以为卤肉庆面即系之前食过嘅捞面,点知上桌后先发现自己拣错咗汤面!第一次食卤肉汤面都几特别,份量好足,卤肉肥瘦均匀,不过我都系钟意食捞面多D,比较有嚼劲!巴东牛肋条菜饭($52)估唔到主打上海菜嘅庆面都有巴东牛肋条菜饭食!牛肋条份量慷慨,肉质软腍松化,酱汁惹味带浓浓香料味之余,调味又唔会好咸,我特别钟意食薯仔,炆得好淋又吸收酱汁嘅惹味,好容易送饭!如果菜饭多D菜就更好啦!红油百花抄手($52)呢个值得一试!一客有4件,每粒红油抄手都大大粒,毫不欺场!抄手皮做得好薄。入面馅料饱满,百花抄手用鱿鱼同虾肉打成馅,弹牙爽口,而且鲜味十足,配上香辣嘅红油,食唔停口!醉鸡件($30)鸡肉好嫩滑入味,食到阵
餐厅采用QR Code下单,疫情下减少接触,都系一件好事。
茶熏煎软鸡拼卤肉庆面($66)
巴东牛肋条菜饭($52)
红油百花抄手($52)
醉鸡件($30)
鸡肉好嫩滑入味,食到阵阵酒香。
餐厅无加一服务费,坐得舒服,难怪晚市都吸引咁多街坊!