2014-08-25
这一间铺, 都系多年来经验无数风雨, 不断转手的其中一间.已前叫海韵. 转左手, 质素都好左小小.午市点心来说, 食得出比荃湾好多茶楼都高得多.当然价钱亦高得多. 好就好在如果想饮茶食点心, 我地可以悭番搭车既时间.但仍然只系一时时. 质素难免同其他酒楼的情况一样, 越做越维持不到. 每放越下.有时叫蒸蛟一种的点心. 蒸到个蛟容容烂烂. 个涵就算好食, 都保唔番个卖相.我个人对食物外表系无乜所谓, 但你谂下, 将一堆蒸到鼻涕敢既点心放入口系乜感觉?好在都唔系次次都系禁差. 有时真系宁愿比贵小小, 博佢地整得好食都唔想搭车出荃湾.晚市方面, 贵就不在话下. 但如果有朋友专程入深井想食烧鹅, 我只会带佢地去嘉韵.其他乜记物记, 虽然好出名. 但做既烧鹅质素有时高到不得了, 但大多数时间都系差极.相反, 嘉韵既水准好似较为平稳.而其他小菜更加比其他乜记物记都出色得多.环境亦座得舒服得多. 至少佢污唔污蔑我见唔到.但系其他乜记物记摆到明唔卫生. 虽然出街食饭, 好多野都已经有心理准备.始终都系眼不见为干净...至少佢地贵得我较为安心. 虽然明知系食环境.而且佢地贵得有点离谱. 但亦因为胜在贵,
已前叫海韵. 转左手, 质素都好左小小.
午市点心来说, 食得出比荃湾好多茶楼都高得多.
相反, 嘉韵既水准好似较为平稳.
而其他小菜更加比其他乜记物记都出色得多.
环境亦座得舒服得多. 至少佢污唔污蔑我见唔到.
始终都系眼不见为干净...
至少佢地贵得我较为安心. 虽然明知系食环境.
而且佢地贵得有点离谱. 但亦因为胜在贵, 所以人唔多.
平日可能系食紧隔夜野. 因为真系见佢地由早到晚, 人影都无一只.
所以, 一般来说, 都只会weekend或星期日先去.
佢地最奇特既一点, 可以话系间开左另一间甜品铺......
下午有蛋挞出炉. 都做得唔错. 自从深井众多面包店都执晒之后, 只有佢地出蛋挞.
而更奇特既系. 从来未见过有人入过去食甜品.
我谂, 还不如间个位出尼做外卖点心好过.