2017-07-04
听朋友介绍,今晚黎呢间打边炉,book左6点半,黎到无乜人,好正常,一黎时间早,二黎星期一一向少人出街!地点唔难揾,系大街既商业中心地库,坐条自动梯就落到去。入到去,每位职员都好热情有礼打招呼,餐厅环境开杨,位置宽敞,坐卡位都唔觉迫。每张枱都可以打边同烧烤,但今晚我地净系打边炉!一坐底,职员就问我地饮啲咩,食咩小食,免费既,一听到免费,就当然食住等朋友黎啦😆落单都系用呢啲点心纸,价钱写得好清楚,某啲海鲜就海鲜价,要向职员查询。仲有一部分既食物可以叫半份。(免费)竹蔗水够味:唔会好似一出饮既沟水淡茂茂。花生:脆,无益味。(送的)凉拌黑木耳:蒜蓉加埋紫洋葱,酸酸辣辣,好开胃。9格调味料,实会岩你口味,但不得不提佢呢个自家制XO酱,虾咪瑶柱切到好细,好香好好食!下次去食,记得问佢拎丫!汤底叫左呢个辣汁杂菌花甲锅,入面既花甲都几多,3个人食,每人都分到7-8只,花甲好鲜甜好爽口,但个汤底我觉得普通左少少。火锅最爱食牛,今次叫左花雕肥牛同埋极品本地手切牛肉!花雕肥牛:用纯花雕酒浸住啲肥牛,所以牛肉熟左之后,入口都有好浓的花雕味!极品本地手切牛肉:店员介绍每日新鲜去采购,卖完就冇,仲介绍呢个部位叫
竹蔗水,花生,凉拌黑木耳
花生:脆,无益味。
(送的)凉拌黑木耳:蒜蓉加埋紫洋葱,酸酸辣辣,好开胃。
调味料,店家自制XO酱
辣汁野菌花甲锅
火锅最爱食牛,今次叫左花雕肥牛同埋极品本地手切牛肉!
极品本地手切牛肉:店员介绍每日新鲜去采购,卖完就冇,仲介绍呢个部位叫牛挽手,亲自示范系牛既边度😂大概系胸骨肋下位置!食落好浓牛肉味,无"so"味,油脂分布岩岩好,成口油香,店员又教路,大概6秒就最正!真系无得顶,呢个比牛颈脊更有咬口,油香又正!手切到每片差唔多,呢个厚度真系perfect !
即炸新鲜响铃卷,冻豆腐
冻豆腐:索啲汤底就最正!
五福临门,珊瑚蚌,黑松露墨鱼滑
珊瑚蚌:色水好靓,切到细细条,真系好爽脆。
黑松露墨鱼滑:除左黑松露味,我仲觉得有啲牛肝菌味,钟意黑松露既人应该都会钟意呢个,但墨鱼滑无想像中咁弹牙。
唐生菜,马蹄露
糖水-马蹄露:食饱准备俾钱时,店员话有糖水送,当然几饱都要一试。睇到相,都知佢足料,食到有鲜枝竹同蛋花,但同行朋友觉得成碗野个色黄到有啲假!