2015-06-25
星期日十二点几,大坑好多食店都未开门,吾知佢地系吾开,定系糖水铺迟开,我食完个lunch都两点几,佢地都仲未开。行到门口比衣个牌吸引左就停左系到,即刻有个店员出黎比餐版我地开始sell,佢咁热心,应该系老板,或老板的亲属……我未试过比餐厅服务员sell啰(笑喊由于已经行晒大坑都未有著落,就入去坐下啦。间店好细,好有屋企ge感觉,店内客人只有一台,人少少吾迫,几舒服。一坐埋去,疑似老板就帮我地放好餐具碟子,吾叫系吾会有水。睇餐牌~~其实又吾算好饿,于是决定叫左5样野。感觉系即叫即煮,所以都要等下……等下……咁,但等左咁耐都非常值得,因为食物系完全吾会令我地失望!甜品后上所以全体照冇佢份lu~榄油蒜片意大利粉$88 个粉系辣的,我食到四五淡系极限。好香,啲粉口感都几好,虽然佢吾多汁但又吾会干。冇食到啲蒜片。白油煮蚬$88个蚬嘅汁好有酒味,好正,搞到我同朋友都就咁「不」啲汁黎饮,就咁饮系会咸的,不过都忍不住饮多几啖。个蚬粒粒都靓,值到我食到吾知第几粒时发觉有少少沙,先记得其他都冇沙,相信个粒沙系提我其实佢地都洗得干净。芝士白汁焗薯皮角$78芝士多到幸福到一个点!薯皮角都好香,不过芝士先系重点
行到门口比衣个牌吸引左就停左系到,即刻有个店员出黎比餐版我地开始sell,佢咁热心,应该系老板,或老板的亲属……我未试过比餐厅服务员sell啰(笑喊 由于已经行晒大坑都未有著落,就入去坐下啦。
一坐埋去,疑似老板就帮我地放好餐具碟子,吾叫系吾会有水。 睇餐牌~~ 其实又吾算好饿,于是决定叫左5样野。
甜品后上所以全体照冇佢份lu~ 榄油蒜片意大利粉$88
芝士多到幸福到一个点!薯皮角都好香,不过芝士先系重点。食嘅时候为左吾好浪费个汁,用匙「不」起啲芝士白汁 然后先用叉叉一旧薯皮角放系充满芝士白汁嘅匙上面,然后一啖食!好满足!
系芒果味嘅,贵个种芒果汁味,即系星巴克卖廿几三十个枝芒果汁嘅味。
佢来货价,帮你倒落个杯到,收多你十几廿蚊咁啰。
焦糖非常脆,炖蛋暖暖地,口感很滑,甜,但不会太甜。
平时d人问你加吾加多少少钱升grade,都系机械式口吻,而疑似老板系劲有heart,你会睇得出佢系几咁想几咁想你去加钱,叫多几样。。。
我觉得好有压力啰,不过朋友觉得几好,咁有心咁。 埋单收据,然后佢好有心咁问"d野好吾好味呀?"
我同朋友谂都吾谂就答"超正!"
真心正。
小餐厅感觉系有心d,又会热情d,衣间质素系几好的,对得住个价啦我觉得。
佢好多汁呀个d都系home made啰佢话。
等我食晒大坑其他店店之后,就会番去食下佢ge dinner。
题外话/补充资料:
免加一的,佢地对于衣样野好自豪咁。。。系开心ge