2020-06-06 77 浏览
呢间黎过好几次,佢响Aeon入面既其中一间铺。相比起隔离萨利亚成日迫爆人,呢间多数唔洗排队就可以直接入座。当我想食简单晚饭,同坐得舒服,我就会拣呢间食。呢度地方够大,枱同枱之间有距离,仲有大型玻璃望到出面山景,同朋友食下野倾下计,都系一种享受。虽然佢有好多牌都系推荐食沾面拉面,款式亦面比较多,但我比较钟意叫佢既盐烧鲭鱼定食。沾面或者拉面都试过,但感觉比较普通。反而鲭鱼既质素算唔错,加少少柠檬汁,入面鱼既油份同盐味混合,口感好丰富。比较麻烦就系鲭鱼都有d鱼刺要挑走,可能唔系个个钟意食。定食系包饭、豆腐同面豉汤。豆腐味道较淡。饭系珍珠米,虽然唔系话好靓既米,但都比平时既饭好食。不过有时鲭鱼既质素会有d参差。试过有次食鲭鱼系霉哂,d肉质系散既,似系放左好耐变坏左既鲭鱼。不过同店员讲番,佢都有换一碟正常既鲭鱼比我。今次食既鲭鱼就偏少少咸,加饭食都okay既。地方大,人流唔算多。店员会见你食完就收走d餐具,但会同你讲番可以慢慢坐。我谂佢唔介意冇人等既时候坐得耐既,仲要有水refill,所以呢度算同朋友倾计坐得舒适既地方。👍🏻

盐烧鲭鱼定食

2020-06-06