2024-02-03 775 浏览
好耐无试过嘅素食午餐,今日去咗间「滴水坊」。睇落个menu真系正,叫咗个秘制叉烧饭,摆上枱𠮶瞬间,系话个样我差啲信咗系真肉叉烧!🍚 嗌口感方面,虽然少咗啲肉嘅嚼劲,但个素叉烧好有层次,加埋𠮶港式酱汁,惹味到我食完个碟都想再来一次。话说返杯红萝卜粟米汤,清新得嚟又唔会淡而无味,啲仿肉粒又真系够晒有心机,饮落去阵阵暖意,对呢个大风吹嘅日子真系一流。🍵至于个腊八粥啦,真心唔骗,第一次试真系惊到我!虽然无话大装,但每啖咬落去都嗅到啲食材嘅鲜味,粥嘅质感细滑得嚟香甜,食落好满足。😋食完今餐,我由衷觉得,素食都可以咁满足,正到飞起!转个角度睇嘢食,原来发现新天地嘅滋味。哥哥姐姐,唔好以为食素就寡淡喔,试吓心口唔一样嘅答案,可能你都会叹为观止咁连食三碗!