2019-10-12
三和敍系一间位于九龙城嘅高级居酒屋 餐厅总共有三层 地下果层系炉端烧 中间𠮶层系铁板烧 而最高𠮶层系寿司入到去个装修十分优雅 米白色嘅墙纸 木制嘅家具 带出一种别树一格同埋好舒适嘅感觉✨白子酢 ($120)白子酢啫系银鱼嘅鱼子 食落味道一啲都唔 感觉好新鲜 口感有啲似豆腐花 不失为一个几好嘅新尝试😋✨北海道黑豚袖子肠 ($80)肠仔系用上黑豚猪肉制成 旁边做配上咗日本洋葱同日本袖子食落口肉味好重 柚子味好清新飘逸 ✨明太子㭛尾油扬($100)最有惊喜嘅一道菜 明太子酿炸豆腐 明太子好新鲜 而下面嘅炸豆腐就炸到脆卜卜 真系认真高质估唔到咁简单嘅材料就可以有咁复杂嘅味道✨日本阿波美鸡翼($100)日本阿波美鸡翼远近驰名 最出名就系有浓郁嘅鸡味同埋size大大只 系平时一般嘅鸡翼1.5倍至2倍 餐厅用上特别嘅调味粉整到非常惹味 令我食到欲罢不能✨塩炒银杏($120)同一般银杏唔同呢一道菜式嘅银杏系翡翠般嘅颜色 银杏颜色竟然可以咁晶凝通透同特别 都系第一次食✨海胆炒饭($280)同行嘅仲有一个朋友餐厅就好贴心咁将海胆炒饭分开两份俾我哋 海胆份量好多绝对冇吝啬 每一啖都品尝到味道正宗嘅海胆海胆嘅
✨白子酢 ($120)
✨北海道黑豚袖子肠 ($80)
✨明太子㭛尾油扬($100)
✨日本阿波美鸡翼($100)
✨塩炒银杏($120)
✨海胆炒饭($280)
同行嘅仲有一个朋友餐厅就好贴心咁将海胆炒饭分开两份俾我哋 海胆份量好多绝对冇吝啬 每一啖都品尝到味道正宗嘅海胆海胆嘅鲜味令我哋食过返寻味
呢间餐厅不论环境 服务 定系食物质素都系顶级咁好 一分钱一分货 系呢到真系可以食到最顶级嘅日本料理 下次要试埋另外两层先!