2017-06-28
早前分公司派左位意大利人高层黎香港开会, 经公司安排下, 我地去左米之莲意大利餐厅食意大利菜。本身自己好少食意大利菜, 亦都唔太清楚点先为正宗意大利菜, 今晚有幸跟一位意大利人黎食, 当然佢先最清楚啦~一坐低, 先送上意大利餐包、榄槛油同埋黑醋做前菜外表烘至干脆, 内里软棉, 而且整个包暖暖的~我地ORDER左个PIZZA、意大利面同埋甜品share一齐食。 在落order时, 待应问我地所有野食系咪share食, 原来餐厅方便会安排逐碟逐碟上, 唔会令其他野食滩冻, 影响最好食既黄金期, 非常贴心~呢度既pizza有 7" 同 10"之分, 虽然款式唔多, 但每款pizza都别具意大利特色, 我就想试下两款味道既pizza, 而呢度果然有相并味道, 岩哂我心水!【自选双并组合薄饼】HK$280新鲜特级水牛芝士薄饼配罗勒蕃茄酱香辣杂锦海鲜薄饼配芝士蕃茄酱饼底用左正宗既意大利薄饼, 边位烘焗至干脆口感, 饼底好薄先试一下 <<新鲜特级水牛芝士薄饼配罗勒蕃茄酱>>, 本意为芝士系溶至蕃茄酱上, 但呢度既比较特别, 一整件芝士放上PIZZA面, 视觉上觉得芝
一坐低, 先送上意大利餐包、榄槛油同埋黑醋做前菜
外表烘至干脆, 内里软棉, 而且整个包暖暖的~
【自选双并组合薄饼】HK$280
新鲜特级水牛芝士薄饼配罗勒蕃茄酱
香辣杂锦海鲜薄饼配芝士蕃茄酱
饼底用左正宗既意大利薄饼, 边位烘焗至干脆口感, 饼底好薄
先试一下 <<新鲜特级水牛芝士薄饼配罗勒蕃茄酱>>, 本意为芝士系溶至蕃茄酱上, 但呢度既比较特别, 一整件芝士放上PIZZA面, 视觉上觉得芝士份量几多。蕃茄酱甜甜的, 带点微酸, 芝士味较淡。但整体几开胃~
<<香辣杂锦海鲜薄饼配芝士蕃茄酱>>, 同样有甜甜既蕃茄酱, 芝士溶至面层, 把配料包括虾、迷你带子粒、蚬肉、鱿鱼等连在一起, 芝士不是拉丝, 反而入口棉棉的。呢款PIZZA既汁酱没有覆盖到食材配料既鲜味, 而且虾既肉质好爽。
【和牛肉酱自家制宽面】HK$190 (Regula size)
宽面面质偏硬, 那位意大利同事在旁更说呢度既意粉口感同味道跟佢地意大利既几乎一样, 味道较浓。和牛肉肉碎几多, 啖啖都食到好浓既牛味。
【蛋黄芝士汁伴风干烟肉粒自家制幼面】HK$180 (Regula size)
食之前我将整碟意粉平均的搅拌一下, 好重既蛋黄香开始散发出, 而呢款面因为没有加入忌廉,反而因为加入芝士汁, 令个汁更为杰身, 入口超级Creamy, 配上粒粒既烟肉
最后我地仲order左甜品做今晚既句号....
【香蕉蛋糕配焦糖泡沫伴香草雪糕】HK$80
呢款甜品绝对要推介比喜欢食香蕉既朋友, 松软蛋糕、滑滑泡沫既香蕉味都好出, 一块块啡色薄脆, 同埋被切成一小件既香蕉表面都涂上焦糖, 想不到就连甜品都同样重口味~
【意大利朱古力奶冻配杏仁曲奇, 朱古力碎】HK$80
呢款甜品比客人有唔同层次既口感同惊喜,由于首先用点去白色既泡沫 又脆身又甜 味道好夹 上面仲有一粒粒既朱古力增加口感!再食落去有大大个雪糕球 旁边有爆炸糖粒粒同朱古力碎 最底层系好浓味既朱古力层, 必要推介比喜欢食朱古力既朋友!!
虽然我未去过意大利, 但同行的意大利同事食过之后大赞呢间既食物水准、味道都同佢地意大利既有九成相似, 实在难得。至于服务方面, 待应都待人有礼, 经常为我地更换用过既餐具再上下一道菜, 一间食物质素同埋服务都一样好既米之莲餐厅.
果然系实至名归!