2024-11-23 419 浏览
鋿间馆(旺角店)系一间自家制品牌嘅餐厅,主打即点即做嘅手作点心。今次我有幸试咗几道招牌菜,分享下我嘅用餐体验。首先,川芎白芷天麻炖斑骨汤($58)真系好滋补。汤头清澈,药材香气扑鼻,斑骨炖得好腍,入口即化。呢道汤唔单止味道鲜美,仲有助舒缓压力同提神醒脑,特别适合忙碌一日之后饮。跟住系黑松露北菇烧卖(2粒 $20)。呢道烧卖卖相好吸引,顶部点缀住黑松露,增添咗高贵气息。烧卖皮薄馅多,北菇香气同猪肉鲜美完美结合,每一口都感受到手作点心嘅用心同精致。半月弯晶莹鲜虾饺(4粒 $42)都唔可以错过。虾饺皮薄如纸,晶莹剔透,内馅系大块鲜虾,口感弹牙,鲜甜多汁。呢道点心充分展现咗鋿间馆对食材新鲜度同制作工艺嘅高要求。最后,师傅干炒牛河($118)真系令人惊艳。呢道菜色香味俱全,牛肉嫩滑,河粉炒得干爽唔油腻,每一口都充满锅气。呢道菜嘅成功离唔开师傅嘅精湛技艺同丰富经验。值得一提嘅系,鋿间馆嘅主厨曾经喺日本东京富丽华任职多年,专为高管达人同明星服务。回港之后,佢喺多间米芝莲酒店同大型连锁酒楼集团做主管,经验丰富,对食材同烹饪要求极高,呢啲都保证咗每一道菜品嘅品质。总括嚟讲,鋿间馆(旺角店)以其自家制品牌

总括嚟讲,鋿间馆(旺角店)以其自家制品牌同即点即做嘅手作点心,为食客提供咗高品质嘅用餐体验。无论系汤品、点心定系炒菜,每一道菜都感受到师傅嘅用心同专业。今次嘅用餐经历令我对鋿间馆充满好感,期待下次再嚟品尝更多美味。