2023-10-03
太子饺子🥟、九龙城泰国野🍲、荃湾米线🍜,从来都系兵家必争之地。要脱颖而出唔简单,今日原本想试同一街市第二间米线,但冇开,所以今日第二次到访全城著名既“老板娘米线”。今次嗌左一碗蒜辣大辣既米线同虫草花花雕汤底米线。配料就有吉列猪扒,鸡肉,猪粉肠。1)蒜辣大辣米线先讲米线份量,一如概往份量好足,而且麻辣肉碎都好多,好香口。小锅米线出面比比皆是,但蒜香汤底真系几特别,而且蒜味好突出,同辣味相映成趣,好食。推荐分数:3.5⭐2)虫草花花雕汤底米线🌻虫草花花雕汤底俾到surprise 我,相可以见到虫草花好多🌻。汤底花雕既酒味🍶同甜味都配合得好好,饮落去有种好暖肚同补身既感觉。有时花雕煮得耐,酒味会散发,但依度既汤底冇依个问题,我觉得比起辣汤底更多吸引我,推荐大家!!推荐分数:4⭐至于𩠌方面,3)鸡肉🐣鸡肉就冇咩特别,比较粗身同嫩口,唔会有种煮到好老分拆成丝既感觉,唔错。推荐分数:3⭐4) 吉列猪扒🐖由于上次试左鸡粒,所以今次试吉列猪扒,令我有啲失望,粉唔多,但唔算厚切,冇乜特别调味,食米线既时候会觉得米线味比较抢口,所以我食猪扒既时候,会浸一浸汤先食。推荐分数:2⭐5) 猪粉肠就不过不失,唔会
1)蒜辣大辣米线
3)鸡肉🐣
推荐分数:3⭐
4) 吉列猪扒🐖
推荐分数:2⭐
5) 猪粉肠就不过不失,唔会咁细粒,入面都有啲肥膏,咁当然唔会系新鲜猪肠,食落有少少硬身。
推荐分数:2.5⭐
总而言之,我都会推荐最出名既鸡粒同虾胶豆卜!
题外话/补充资料:
依度既大辣等同谭仔中辣!!