2015-12-25 212 浏览
今日唔知做乜好想食米线﹑米粉之类既野(可能大肚婆就系咁XD),行完APM就拉左老公去周围揾野食。行过见到既都系伤XXXX既朋友,平时都有得食啦=.=行行下见到间粉红色既舖头,见到佢写住「老友粉」,我个心就谂..系佢啦XD我都未食过,就啦啦声拉我老公入去!我一打开个餐牌,就比N02吸引了,「猪骨汤脆皮肉桂林通心米线」!!!第一我唔知咩叫脆皮肉,第二我真系第一次听通心米线,唔通系通心粉D朋友? 二话不说即刻叫!(我仲加左个𩠌:酱汁豚肉)套餐配埋野饮,都系$39,热冻都系$39,我唔客气啦,叫左个冻柠茶。一黎到即刻饮两啖汤底先,猪骨汤底,好甜,如果佢唔话系猪骨汤底,我就以为系鱼汤XD,因为个味真系好清甜,而且唔会觉得有味精。有D汤底只系用调味料加水调制,但呢个汤底味道唔会「过浓」,亦有充分既猪骨汤味。之后我一有就夹起通心米线研究下XD佢比普通米线粗身D,真系成条米线通心架!好打耳!食落同普通米线差唔多味,我觉得有D似食紧银针粉既感觉,平时食得闷米线转食呢个都几特别~米线有四块脆皮肉,望落好似烧肉,但比烧肉薄,可以容易D将肉汁锁住。个皮好脆但唔硬又无烧焦,成块肉肥而不腻。平时既烧肉脆皮下面都有

米线有四块脆皮肉,望落好似烧肉,但比烧肉薄,可以容易D将肉汁锁住。个皮好脆但唔硬又无烧焦,成块肉肥而不腻。平时既烧肉脆皮下面都有一层肥膏,油油的,但系呢个就无,无肥膏,食完都唔会成口油,而且色泽金黄色。个酱汁豚肉,起初我以为会好似日式D肥牛﹑豚肉咁,但黎到系一块块好似烟鸭胸咁!!!我见佢几干身仲谂住问D酱汁系边,但系老公叫我试左先,一咬落去,第一个感觉真系好似烟鸭胸咁,但咬落真系FEEL到D豚肉用酱汁煮过,个酱汁我都容易唔到系咩,但系甜甜地咁,好好味!放入口,愈食愈好味,同脆皮肉有过之而无不及呀!

食完个米线都唔饱XD咁我地就叫多个「惹味口水鸡」,首先个汁非常惹味,唔算好辣,反面我觉得麻味比较重!而且老板都无欺客,我同老公都唔觉得鸡骨多过鸡肉,我地都觉得肉比较多,鸡皮亦唔多,鸡肉都好入味,食完满口麻辣味同红油既鲜味!$48例牌够晒我地两个食,仲有D食极都有既感觉XD
猪骨汤脆皮肉桂林通心米线
惹味口水鸡