2017-03-25 1542 浏览
🍗惹味口水雞份量好多下 雞肉好嫩滑 可惜唔夠辣好味既👍🏻------------------------------🍝正宗擔擔麵 花生味係有既 但唔夠濃 如果結啲會更好😛------------------------------🍜豬骨湯脆皮肉桂林通心米線第一次食呢間 驚佢地既大辣係好似大快活咁落多啲辣油就叫大辣 所以叫中辣試下先點知佢係少少辣都冇😐湯冇豬骨味 得個咸字 我用擔擔麵個湯撈黎食😒但個脆皮肉幾好食 個皮浸完都脆 肉係淋既😚我見有人特登黎買脆皮肉返屋企加料😯主角通心米線咬落空心 啲湯係個窿到咇岀黎好得意😚------------------------------其實冇其他人講到咁正但兩碗麵一個小食兩杯飲品先$109真係好抵可以返兜😌
🍗惹味口水雞
其實冇其他人講到咁正
但兩碗麵一個小食兩杯飲品先$109真係好抵
可以返兜😌
2017-03-20 833 浏览
平時自己一個人去阿桂都只係食到一碗粉,今次帶埋胖侶去,終於可以揀多啲嘢食喇,試咗個酸辣粉皮,味道係唔錯啊,又夠凍唔會話室溫,不過成碟粉皮數埋都係得嗰十條八條咋喎,幾啖就食哂,實在太細碟喇。
2017-03-11 803 浏览
有時大家lunchtine唔想出街食都會叫依間外賣,每次我都只會叫脆皮腩肉通心米線。今次黎到舖,見到好多中學生,不過佢有2層,所以我地未夠一點黎到都有位😁😁我都係照舊叫脆皮腩肉通心米線,因為佢個脆皮腩肉6面有5面係脆,仲係外脆內咸香😋而且肥瘦度起碼3:7,唔怕肥既,真係幾香!而且烹調真係做得好好👍🏻再配酸菜真係好開胃,而且中和返腩肉既肥膩😘加上佢個通心米線,因為中間通窿,係嘴嚼時加強左彈性!不但特色,而且增強層次感!
而且肥瘦度起碼3:7,唔怕肥既,真係幾香!
而且烹調真係做得好好👍🏻
再配酸菜真係好開胃,而且中和返腩肉既肥膩😘
加上佢個通心米線,因為中間通窿,係嘴嚼時加強左彈性!
不但特色,而且增強層次感!
2017-03-07
  • 脆皮腩肉
2017-03-08 688 浏览
觀塘區內有不少米線舖,這次不去經常滿座的大型連鎖舖,來到不太起眼的小店『阿桂老友粉』試試看~首先來的是「乾撈酸辣炸醬辣腩肉米線(小辣)」,炸醬份量很多,而且香濃惹味,辣度剛剛好;米線比平時的較為幼身,但軟硬度適中,也頗彈牙;腩肉肉質幼嫩,不過份量不多。整碗撈米線酸酸辣辣的很開胃,味道很不錯!「人氣豬骨雞湯米線」相對來說清淡得多,湯底的味道不濃,豬骨和雞味也不太明顯,但勝在米線夠彈牙,而豚肉、菜和菇也是正常味,算是不過不失!另外每個米線加$4可加配飲品,分別叫了熱檸水和凍檸水,這兩個很難會失手LOL賣單才知道原來全單有8折,最後兩個套餐(包飲品)只要$62!很久沒吃過這麼便宜的米線,整體來說性價比頗高,是不錯的平民價午/晚餐之選呢。------------------------------By alvahana
乾撈酸辣炸醬辣腩肉米線
人氣豬骨雞湯米線

By alvahana
2017-03-06
乾撈酸辣炸醬辣腩肉米線
2017-02-07 1142 浏览
公司附近有很多米線店,這間開了一年多少許的「阿桂老友粉」,吃多了已習慣了其味道,基本上每星期都至少幫襯兩次。首次幫襯時覺得此店的湯底偏鹹,後來吃一些帶微辣的,鹹味卻剛好。吸引我來的是這裏有通心米線供應,米線中間通空下吸湯能力強,吃起來也滑溜。而今次點了豬骨湯脆皮肉通心米線,其脆皮肉吃起來像燒肉,挺不錯。其實我吃得最多是一款有蕃茄、豬肉和豆豉的老友粉,套餐的話拼湯餃,較清淡但六十元(連飲品)吃得飽飽,算係咁了。

2016-12-29 1264 浏览
雖然上次個老友粉瀨瀨地,不過印像中之前去係好食好多嘅,所以決定俾多次機會佢,今次嗌咗酸辣炸醬辣腩肉米線,一睇個樣經已似樣好多啦,上面鋪滿著香辣而入味嘅肉碎,而唔係上次淡茂茂嘅幾片肉,肉碎嘅肥瘦適中,呈現黃金嘅六四比,湯底亦由鮮橙色轉為深啡色,係喇,上次就係呢個味道喇,唔知點解今次嘅酸菜比上次嘅酸,更加啱胃口,腩肉片片經過醃製,個湯底夠哂酸辣,啱哂我呢啲重口味嘅人士。
2016-12-23 908 浏览
老友粉其實有啲似河粉,不過無咁滑同埋個口感多咗少少立糯,個湯嘅味道都唔錯,集酸辣鹹於一身,口感好杰,肉片完全無醃過,好聽啲講嘅話就係可以食得出豬肉嘅鮮味,酸菜完全唔夠酸,印象中上次黎食都唔係咁格,呢樣嘢佢仲聲稱係招牌黎故喎, 究竟我係咪嗌錯嘢呢?
2016-12-20 687 浏览
凍凍地,想食D 有熱湯GE野, 睇左OPENRICE 就試呢間脆皮肉米線: 食評話佢地GE 脆皮肉OK, 但食落就好普通LAW, 只`是普通燒肉, 唔香, 又無脆皮.... 通心米線幾得意GE, 粗過一般米線, 但食落無特別。炸醬米線: 炸醬份量唔算多, 又可能因為碗米線太大碗... @@ 唔會太油, OR 太咸, 幾惹味, 肥瘦肉都有, 唔會膩

2016-11-07 1527 浏览
我係附近住,呢間睇住佢上年開到而家。佢係門外貼南寧麵我就有買過無食過(老婆食,好似話一般),不過乾撈擔擔麵堅正,我次次都叫大辣,無汁先入味。另外有樽口水雞汁可以買,45蚊一樽,我已先後買兩樽回家,撈白飯都抵。不過呢間店成日搞優惠,時期短又唔連貫。試過儲印仔一個月要幫襯10次先有,今次又搞每50蚊1個印花,三印送10蚊咁多謝,六印送20蚊...我講完都覺得白痴。
外卖自取
  • 乾撈擔擔麵
2016-11-02 1181 浏览
第一次來到『阿桂老友粉』,叫了一碗「酸辣炸醬辣腩肉米線」,選了「微辣」,湯底的酸辣比例剛剛好,炸醬份量多而惹味,米線也頗彈牙,不過腩肉只有數片,很快吃完。
酸辣炸醬辣腩肉米線
2016-10-27
2016-10-27 854 浏览
超級失望第一次食呢間餐廳 諗住試下新嘢 兩個人叫左兩碗粉 結果遇到態度非常差既服務員打電話叫外賣 問係咪跟餐有得送指定小食 佢答係 但結果送上嚟外賣係另收小食錢 打去鋪頭查詢下點解會收多左小食錢 佢話搞錯左可以退錢 我比返小食佢 過左10分鐘 有個服務員好大力拍我屋企門拍左幾下 之後開門就鬧話自己無做錯 個店員將退既錢揼錢落地下比返張退錢單我店員既樣兇神惡煞 態度超級差超冇禮貌仲唔識尊重人服務態度勁差 唔知道公司有冇員工指引 話係parttime就想了結件事請各位打算去食呢間野既人注意一下 要小心
超級失望

請各位打算去食呢間野既人注意一下 要小心
2016-10-12 1027 浏览
嚟呢度之前我覺得會食到一碗好正嘅辣麵但係唔夠辣已經係我唔會再返去嘅理由通心米線喺呢度一大賣點食落好得意口感可愛魚腐係幾好味嘅濃濃嘅魚味其實我最鍾意佢嘅街坊味道我會再試多一次希望唔會再失望肉碎真係好多基本上湯底唔夠辣配菜夠鮮味
嚟呢度之前我覺得會食到一碗好正嘅辣麵

希望唔會再失望

肉碎真係好多

基本上湯底唔夠辣配菜夠鮮味
2016-09-30 1147 浏览
唔係第一次嚟阿桂食私房菜, 每次來都好有驚喜。 老火燉湯同煎饅頭係每次必食嘅食物 (但因為太好食今晚唔記得影相)。至於海鮮,大廚會買當日最新鮮嘅海鮮煮畀我哋食。 今晚我哋就有上湯焗龍蝦伊麵,炒聖子皇,龍躉球西蘭花, 薑蔥炒蟹 ,大廚煮海鮮嘅火喉真係啱啱好值得一讚。 另外仲有糖醋骨同口水雞,口水雞肉質好嫩好入味,麻辣度適中。 糖醋骨亦炸得通透唔乾身。 毫無疑問呢度係一間隱世好味嘅食堂, 我會真心推介俾朋友。
隱世廚神私房菜
隱世廚神私房菜
  • 口水雞
  • 老火燉湯,糖醋骨,煎饅頭,炒聖子皇
2016-08-03 1602 浏览
同fd去做功課 做之前揾lunch食 我叫咗個酸辣通心米線 叫咗小辣 一開始覺得好辣 得食到後黎有種越食越上癮嘅感覺 d通心米線真心係通心架整體環境ok 但行上黎嘅斜坡太辛苦啦 一落去都有3間甜品鋪 。
酸辣通心米線
2016-07-27
2016-07-01 3496 浏览
麻辣癮又發作,決定去出出汗. 辣一番~ 驅走濕氣~同個老友睇到OPENRICE既食評話呢間老友粉好似幾好食最後就同個老友去食左呢個老友粉….. 老友老友老老友…個名甘搞笑既.. 唔通想親民D , 做街坊生意?!四川味就食得多, 南寧風味就第一次食!睇過餐牌 , 好似個”精選2人餐”抵食D wor…有2杯野飲 , 2碗麵, 一個餸,呢度有好多種粉麵揀 : 有蓮藕粉 , 通心米線 , 普通米線…叫左2杯凍檸茶, 甜度岩岩好 , 檸檬片竟然有5片!!! 係5片呀!!點解甘留意?! 因為我鍾意多檸lor ! 平時茶記薄薄3片左右架ja!麻辣炸醬米線 (大辣) <<< 我既噢~ 唔記得走花生添!米線粉量多, 炸醬肉碎甜甜地 , 炸醬肥豬粒有但唔算多食開麻辣既我當然接受到更辣啦, 個米線鹹同油麻咪都幾香, 呢個粉我俾3粒星啦 !麻辣原來冇腐皮 , 酸辣至有跟架 !酸辣粉皮肚絲酸辣唔係好出, 只係食到黑醋味道,我覺得如果雪凍少少會好食d...分量唔算多…酸辣炸醬蓮藕粉 (小辣) <<< 老友既我都試左幾啖, 蓮藕粉粉既質地好林好林 , 顏色透明的 ,
麻辣癮又發作,

決定去出出汗. 辣一番~ 驅走濕氣~

同個老友睇到OPENRICE既食評話呢間老友粉好似幾好食

最後就同個老友去食左呢個老友粉….. 老友老友老老友…

個名甘搞笑既.. 唔通想親民D , 做街坊生意?!

四川味就食得多, 南寧風味就第一次食!

睇過餐牌 , 好似個”精選2人餐”抵食D wor…

有2杯野飲 , 2碗麵, 一個餸,

呢度有好多種粉麵揀 : 有蓮藕粉 , 通心米線 ,
普通米線…
麻辣炸醬米線 (大辣) <<< 我既

噢~ 唔記得走花生添!

米線粉量多, 炸醬肉碎甜甜地 , 炸醬肥豬粒有但唔算多

食開麻辣既我當然接受到更辣啦, 個米線鹹同油

麻咪都幾香, 呢個粉我俾3粒星啦 !

麻辣原來冇腐皮 , 酸辣至有跟架 !
酸辣粉皮肚絲

分量唔算多…
酸辣炸醬蓮藕粉 (小辣) <<< 老友既

我都試左幾啖, 蓮藕粉粉既質地好林好林 , 顏色透明的 , 好滑呢隻粉比米線更加”索”味, 但呢個粉我俾1粒星架JA !

因為酸辣既湯底, 我同老友一致都覺得唔好食 , 酸辣味完全唔出 !!呢隻粉比米線更加”索”味, 但呢個粉我俾1粒星架JA !

最後賽果,

雖然酸辣湯底唔好食, 但老友因為好鍾意食個蓮藕粉既質地, 清晒 !!

我就不嬲米線食唔多 , 但就會撈晒d配菜同肉碎食既 !!

豬肚絲就剩番少少粉皮lor ….